Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas żytni, pesto, pokrojone suszone pomidory i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 2 minuty, czyli do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x24 cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Ziarna słonecznika prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Rumianym słonecznikiem posypujemy wierzch chleba, delikatnie przygładzamy i przykrywamy formę ściereczką na 5 godzin. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb żytni z pesto wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół, przez pierwsze 10 minut w 250 stopniach, kolejnych 10 w 220 stopniach, a ostatnie 20 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb żytni z pesto wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Aneta 3 maja 2022 o 10:16

    w dodatku mam zepsutą dolną grzałkę i na razie niezapowiada się że będzie to naprawione, więc każdy chlebek będę musiała piec z termoobiegiem…. mam nadzieję że będą się udawać.. czy zawsze mam ustawić temp o 20 stopni niższą niż w przepisach?

    • Małgosia 3 maja 2022 o 20:37

      Termoobieg nie będzie problemem, jeśli znamy swój piekarnik 15-20 stopni na pewno pomoże, ale być może chleb będzie upieczony 5 minut wcześniej. Trzeba sprawdzać.

  • Aneta 3 maja 2022 o 10:14

    witam czy mogą być pomidory w oleju czy lepiej suche z woreczka

  • T. 4 maja 2020 o 18:10
    Ocena:

    Świetny jest ten przepis! Robiłam z niego mój pierwszy chleb w życiu i wyszedł pyszny!

  • Tess 9 kwietnia 2020 o 22:52
    Ocena:

    Przepyszny! Piekłam go jako mój pierwszy chleb w życiu i wyszedł ekstra! 😁 Zmieszałam mąkę pszenną z żytnią pełnoziarnistą.

  • Adam 4 grudnia 2018 o 10:54

    Witam,
    Mój piec ma maksymalnie 220 stopni. Jak zmieniać czas pieczenia żeby wyszło dobrze? Kolejne pytanie czy ustawić dodatkowo termo obieg?

    • Tosia 4 grudnia 2018 o 19:10

      Termoobieg podwyższa temperaturę o 20 stopni, ale ja zawsze zaznaczam w przepisie jeśli tak piekłam.
      Proponuję 10 minut z termoobiegiem 200 stopni, potem góra-dół 200 stopni jak w przepisie.

  • Zbigniew 4 listopada 2018 o 10:10

    Dzień dobry.Mam pytanie .Dlaczego po wymieszaniu wszystkich składników konsystencja mojego ciasta jest bardzo lepka,tak lepka że nie mogę oderwać jej od rąk.

    • Tosia 8 listopada 2018 o 22:37

      To zupełnie normalne przy chlebach żytnich na zakwasie. Warto zmoczyć ręce wodą lub oliwą 🙂

  • Agata 15 grudnia 2017 o 00:05

    Dzień dobry! Wspaniały blog ?
    Mam pytanie – czy jeśli pominę dodatek pesto to powinnam jakoś zmienić ilość pozostałych składników, żeby proporcje mokre do suchych były niezachwiane?

  • Web Hosting 14 sierpnia 2017 o 16:24

    Od jakiegos czasu sie zbieram, zeby wyrosnieta bazylie z doniczki przerobic na pesto, tylko nie mialam pomyslu, do czego je uzyc.

  • Buba 6 kwietnia 2017 o 18:20

    Dziękuję za wyjaśnienie.

  • Buba 5 kwietnia 2017 o 17:59

    Czy mąkę żytnią pełnoziarnistą mogę w tym przepisie zastąpić np.gryczaną?

    • Tosia 6 kwietnia 2017 o 11:56

      Z mąką gryczaną chleb może wyjść trochę zbity, ale na szczęście tutaj jest to mieszanka dwóch mąk, więc w ostateczności można spróbować tak zrobić. Efekt może być niezły 🙂

  • justyna 7 września 2016 o 16:11

    Witaj, Czy jesli dałam zamiast mąki żytniej pełnoziarnistej ,mąkę orkiszową razową to czy czas i metoda pieczenia ma być taka sama jak w tym przepisie ????

    • Tosia 8 września 2016 o 08:42

      Dzień dobry,
      Czas i sposób pieczenia bez zmian, ale zmieni się konsystencja ciasta, smak, wygląd. Na blogu są też przepisy z maką orkiszową razową 🙂

  • Majka 21 czerwca 2016 o 23:29
    Ocena:

    Pyszności 🙂

  • Natalia 13 czerwca 2016 o 20:55

    Chlebek wyszedł rewelacyjnie:) dziękuję za przepis:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej