Kiedyś moimi ulubionymi chlebami były te na pszenne. Nadal uwielbiam szczególnie pszenny na zakwasie, ale coraz większy kawał mojego serca (a raczej podniebienia) skradają też bochenki żytnie. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wersja z piwem, cebulą i słonecznikiem.
Bazując na podobnych proporcjach przygotowałam jego nową odsłonę. Tym razem z jabłkiem i cydrem. Muszę przyznać, że jest chyba nawet jeszcze lepszy!
I właśnie o to chodzi w pieczeniu chleba, aby nasze wypieki stawały się coraz smaczniejsze i sprawiały nam (domowym piekarzom) oraz bliskim sporo radości.
Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem
Autor: Tosia
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Skladniki
Zaczyn (dokarmianie zakwasu):
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
90 g wody
30 g zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
400 g mąki żytniej typ 720
320 ml cydru
zaczynu
1,5 łyżeczki soli
sól
łyżeczka oleju roślinnego
Instrukcja
Zaczyn:
Jeden dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki doprowadzamy do temperatury pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (czyli zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią spożywczą i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu (na ok. 8 godzin).
Ciasto właściwe:
Jabłko pokrojone w kostkę podsmażamy na oleju aż nabierze koloru, następnie studzimy.
Do dużej misy przekładamy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, jabłko, sól, cydr. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem (wymiary 10 x 24 cm). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta mokrą ręką lub łyżką, przykrywamy formę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed pieczeniem skrapiamy z wierzchu ciasta zimną wodą (po pieczeniu również można to zrobić dla złocistej skórki). Formę wkładamy do rozgrzanego pieca, chleb pieczemy przez 40 minut.
Upieczony bochenek wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Przepis wygląda bardzo obiecująco, mam zamiar upiec taki chleb pojutrze, jutro kupię cydr. Czy dobrze rozumiem, że zakwasu żytniego jest w sumie wagowo 220 g ?
Zazwyczaj podaję przepis już z aktywnym, dokarmionym zakwasem, czyli zaczynem. Tutaj po prostu akurat podałam w jakich konkretnie proporcjach dokarmić zakwas 🙂
Witam
Proszę napisz co oznacza dokarmianie zakwasu, na czym to polega?
Dzień dobry,
Polecam lekturę poradnika: https://smakowitychleb.pl/porada/ciasto-na-zakwasie-krok-po-kroku/ Tam jest wszystko wyjaśnione 🙂
Przepis wygląda bardzo obiecująco, mam zamiar upiec taki chleb pojutrze, jutro kupię cydr. Czy dobrze rozumiem, że zakwasu żytniego jest w sumie wagowo 220 g ?
Zazwyczaj podaję przepis już z aktywnym, dokarmionym zakwasem, czyli zaczynem. Tutaj po prostu akurat podałam w jakich konkretnie proporcjach dokarmić zakwas 🙂