Kiedyś moimi ulubionymi chlebami były te na pszenne. Nadal uwielbiam szczególnie pszenny na zakwasie, ale coraz większy kawał mojego serca (a raczej podniebienia) skradają też bochenki żytnie. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wersja z piwem, cebulą i słonecznikiem. Bazując na podobnych proporcjach przygotowałam jego nową odsłonę. Tym razem z jabłkiem i cydrem. Muszę przyznać, że jest chyba nawet jeszcze lepszy! I właśnie o to chodzi w pieczeniu chleba, aby nasze wypieki stawały się coraz smaczniejsze i sprawiały nam (domowym piekarzom) oraz bliskim sporo radości. Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiemChleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiemChleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiemChleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiemChleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem
Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • Zaczyn (dokarmianie zakwasu):
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 90 g wody
  • 30 g zakwasu żytniego
  • Ciasto właściwe:
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 320 ml cydru
  • zaczynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • sól
  • łyżeczka oleju roślinnego
Instrukcja
  1. Zaczyn:
  2. Jeden dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki doprowadzamy do temperatury pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (czyli zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią spożywczą i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu (na ok. 8 godzin).
  3. Ciasto właściwe:
  4. Jabłko pokrojone w kostkę podsmażamy na oleju aż nabierze koloru, następnie studzimy.
  5. Do dużej misy przekładamy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, jabłko, sól, cydr. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
  6. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem (wymiary 10 x 24 cm). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta mokrą ręką lub łyżką, przykrywamy formę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed pieczeniem skrapiamy z wierzchu ciasta zimną wodą (po pieczeniu również można to zrobić dla złocistej skórki). Formę wkładamy do rozgrzanego pieca, chleb pieczemy przez 40 minut.
  8. Upieczony bochenek wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis