Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki - oprócz 150 g mąki żytniej typ 720 i soli. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw miseczkę z mieszaniną na chleb w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
3. Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej typ 720, sól i zagnieć, aby stworzyć jednolitą konsystencję. Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto na chleb żytni zostawiamy pod przykryciem jeszcze na 2 godziny do kolejnego, drugiego wyrastania.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Chleb żytni należy piec w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić, czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb żytni jest już gotowy. Daj bochenkowi ostygnąć.
Ocena czytelników: 4.15 z 20 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej