Chleb z maślanką lub zsiadłym mlekiem to zawsze dobry pomysł! Takie dodatki sprawiają, że chleb jest delikatniejszy i bardziej wilgotny. Ten przepis udaje się za każdym razem!
Chleb z maślanką lub zsiadłym mlekiem to zawsze dobry pomysł! Takie dodatki sprawiają, że chleb jest delikatniejszy i bardziej wilgotny. Ten przepis udaje się za każdym razem!
mąka żytnia razowa 200 g
letnia woda 315 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 100 g
maślanka 150 g
dynia pestki 50 g
sezam 50 g
mąka żytnia typ 720 500 g
4 godz. 35 min.
Czas całkowity
4 godz.
Czas wyrastania
35 min.
Czas wypieku
1. Do dużej miski wlej wodę. Dodaj do niej zakwas, drożdże i sól i rozpuść. Dodaj mąki, pestki dyni i sezam i zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli dolewaj maślankę cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
2. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 25-30 centymetrowej formie keksowej. Uklep i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
3. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 35-40 minut, aż ciasto nieco zbrązowieje z góry. Wyjmij z piekarnika, z formy i wystudź.
Najpierw jest mowa o 200g a później 500g mąki. W przepisie tylko raz jest mowa o jej dodaniu. Ile i kiedy należy dodać mąkę?
Dodatkowo – nie mam takiej wysokiej foremki. Można upiec w okrągłej formie?
Można upiec w foremce o dowolnym kształcie.
W przepisie wykorzystujemy dwa rodzaje mąki – żytnią jasną chlebową typ 720 i razową. Obie mąki dodajemy jak podano w opisie na początku procesu mieszania.
Hmmm…. Chyba coś przegapiłam. W przepisie widzę drożdże, a w składnikach nie. To ile trzeba ich dodać? A może wcale nie trzeba?
Można dodać szczyptę przy młodym zakwasie dla wzmocnienia fermentacji. Przy mocnym i dojrzałym zakwasie nie ma takiej potrzeby.
Witam,
Czy zamiast żytniej raZowej mogę użyć w całości żytniej 720?
Pozdrawiam
Witam serdecznie, trafiłam na tego bloga przypadkiem szukając informacji jaki jest najzdrowszy chleb. Sama chętnie bym spróbowała upiec chleb bo wtedy ma się pewność z czego jest.
Z mojej strony mam jedną małą sugestie , możliwe ze juz temat został poruszony, ale dla mnie byłoby idealnie gdyby jeszcze był podany orientacyjny koszt wykonania chleba
pozdrawiam
kasia
To bardzo dobry pomysł! Postaramy się nad nim popracować, choć koszt jest czasem trudny do oszacowania. Pozdrawiam.
Koszt? Przecież są podane składniki. Jak kogoś interesuje koszt upieczenia danego chleba, może sobie w pół minuty policzyć. Nie wiem tylko po co, co za różnica, czy dany chleb kosztuje 2,20 zł, czy 2,23 zł…
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chleb typowo żytni mieszałam właściwie albo łyżką albo mikserem a potem wylewałam do formy, z reguły keksówki, w której chleb rósł a potem się piekł.
Mam dwa pytania. Robiłam już chleby i wiem z doświadczenia, że chleba żytniego nie da się wyrobić ręką, za bardzo się klei. Mówię o prawdziwej i jedynej w przepisie mące żytniej.
Chciałabym tez zamienić drożdże instant zwykłymi, ile ich dać? Pierwszy raz spotykam się z łączeniem drożdży z zakwasem. Jaka jest ich rola?
Nie zgodziłabym się w pełni. Oczywiście mąka żytnie bardziej się klei, jednak wyrobienie jest możliwe, w szczególności, że chleb żytni nie wymaga faktycznego zagniatania, a jedynie doprowadzenia do jednolitej konsystencji.
Oczywiście można zamienić drożdże na świeże. 1 łyżeczka drożdży suszonych to ok. 12 g drożdży świeżych. Proszę więc w tym wypadku dodać ok. 6 g. Proszę też pamiętać, żeby wcześniej część wody przeznaczoną na chleb przeznaczyć na rozcieńczenie drożdży (świeże drożdże wymagają zaczynu).
Fajnie by było gdyby przepisy dopasowano do wypieku chleba w automacie.
Faktycznie, większość naszych przepisów dostosowana jest do zagniatania chleba rękami, jednak niektóre dostosowane są specjalnie do automatów chlebowych. Proszę ich poszukać tutaj: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-z-maszyny/
Pozdrawiam!