Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do dużej miski wlej wodę. Dodaj do niej zakwas, drożdże i sól i rozpuść. Dodaj mąki, pestki dyni i sezam i zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli dolewaj maślankę cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 25-30 centymetrowej formie keksowej. Uklep i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 35-40 minut, aż ciasto nieco zbrązowieje z góry. Wyjmij z piekarnika, z formy i wystudź.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej