Jeśli bacznie obserwujecie dodawane przez nas przepisy, zauważycie, że nas stronie pojawiają się raz chleby na drożdżach, raz na zakwasie. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście własnego chleba, ten na zakwasie wydaje się Wam pewnie czarną magią. Nie dziwię się, zanim zaczęłam pracować na zakwasie sama szerokim łukiem omijałam przepis, gdzie tylko pojawiał się tajemniczy "aktywny zakwas żytni".
Nie będę się rozpisywać o jego właściwościach, gdyż wszystkie porady, zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej znajdziecie w naszym Niezbędniku. Chciałabym Was tylko zachęcić do porzucenia strachu i przekonania się do tajemniczego, wymagającego karmienia potwora.
Prawda jest taka, że chleby na zakwasie może i zajmują więcej czasu, a raczej potrzebują więcej czasu, niż te na drożdżach, ale pracy jest przy nich co do zasady mniej. Chleb na zakwasie musi po prostu długo rosnąć, a zwykle nie wymaga nawet zagniatania. Ale czy odstawienie ciasta do wyrastania na kilkanaście godzin naprawdę tak mocno angażuje? Oczywiście, że nie. Na prawie cały dzień możemy o nim zapomnieć, a później upiec piękny, zdrowy chleb.
Polecam koniecznie. Szczególnie tym, którzy "przełamania się" jeszcze nie mają za sobą.
Przyznam że nie bardzo rozumiem …” formę do pieczenia o długości 15 cm”… Są w ogóle tak małe formy do chleba??? Może chodziło o szerokość?
Dziękuję za odpowiedź 😉 Domownicy już czekają na kolejny wypiek 😉
Witam 😉
Chciałam się dowiedzieć czy forma do tego chleba może mieć 23 cm długości i czy nie wyjdzie mi zakalec, bo za bardzo się to ciasto na długość rozejdzie i spiecze. Niestety nie posiadam mniejszej, a już zrobiłam zaczyny na dwa chleby. Nic innego oprócz formy nie mam i nie wiem co zrobić. Pozdrawiam.
Prosze zrobic podwojny, wtedy z pewnoscia bedzie dobrze smakowal i wygladal:) pozdrawiam
Co to znaczy Ciasto właściwe i cały zaczyn w skladnikach?
Najpierw z podanych składników robimy tak zwany zaczyn. Później całą tę mieszankę (zaczyn) dodajemy do innych składników, które łącznie z zaczynem nazwałam „ciastem właściwym”. Pozdrawiam!