Jeśli bacznie obserwujecie dodawane przez nas przepisy, zauważycie, że nas stronie pojawiają się raz chleby na drożdżach, raz na zakwasie. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście własnego chleba, ten na zakwasie wydaje się Wam pewnie czarną magią. Nie dziwię się, zanim zaczęłam pracować na zakwasie sama szerokim łukiem omijałam przepis, gdzie tylko pojawiał się tajemniczy "aktywny zakwas żytni".

chleb czosnkowy

Nie będę się rozpisywać o jego właściwościach, gdyż wszystkie porady, zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej znajdziecie w naszym Niezbędniku. Chciałabym Was tylko zachęcić do porzucenia strachu i przekonania się do tajemniczego, wymagającego karmienia potwora.

chleb czosnkowy

Prawda jest taka, że chleby na zakwasie może i zajmują więcej czasu, a raczej potrzebują więcej czasu, niż te na drożdżach, ale pracy jest przy nich co do zasady mniej. Chleb na zakwasie musi po prostu długo rosnąć, a zwykle nie wymaga nawet zagniatania. Ale czy odstawienie ciasta do wyrastania na kilkanaście godzin naprawdę tak mocno angażuje? Oczywiście, że nie. Na prawie cały dzień możemy o nim zapomnieć, a później upiec piękny, zdrowy chleb.

Polecam koniecznie. Szczególnie tym, którzy "przełamania się" jeszcze nie mają za sobą.

Chleb żytni czosnkowy na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe
  • cały zaczyn
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2-3 poszatkowane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 80 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce składniki na zaczyn. Wymieszaj, przykryj miskę materiałową szmatką i odstaw na 12-18 h w ciepłe miejsce.
  2. Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj składniki przewidziane na ciasto właściwe. Zagnieć aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
  3. Formę do pieczenia o długości ok. 15 cm. natłuść, obsyp mąką z pełnego przemiału lub otrębami całe wnętrze i wsadź do środka ciasto. Przykryj formę szmatką i odłóż na następne 6 godzin w ciepłe miejsce.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wyrośnięte ciasto delikatnie wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut aż zbrązowieje.
  6. Daj bochenkowi ostygnąć.
Ocena czytelników: 3 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • zielarz68 26 kwietnia 2013 o 22:11

    Przyznam że nie bardzo rozumiem …” formę do pieczenia o długości 15 cm”… Są w ogóle tak małe formy do chleba??? Może chodziło o szerokość?

  • Ewelina 19 lutego 2013 o 08:53

    Dziękuję za odpowiedź 😉 Domownicy już czekają na kolejny wypiek 😉

  • Ewelina 18 lutego 2013 o 23:36
    Ocena:

    Witam 😉
    Chciałam się dowiedzieć czy forma do tego chleba może mieć 23 cm długości i czy nie wyjdzie mi zakalec, bo za bardzo się to ciasto na długość rozejdzie i spiecze. Niestety nie posiadam mniejszej, a już zrobiłam zaczyny na dwa chleby. Nic innego oprócz formy nie mam i nie wiem co zrobić. Pozdrawiam.

    • Śliwka 19 lutego 2013 o 00:18

      Prosze zrobic podwojny, wtedy z pewnoscia bedzie dobrze smakowal i wygladal:) pozdrawiam

  • janusz 26 stycznia 2013 o 15:57
    Ocena:

    Co to znaczy Ciasto właściwe i cały zaczyn w skladnikach?

    • Śliwka 28 stycznia 2013 o 12:35

      Najpierw z podanych składników robimy tak zwany zaczyn. Później całą tę mieszankę (zaczyn) dodajemy do innych składników, które łącznie z zaczynem nazwałam „ciastem właściwym”. Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis