Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i skórkę pomarańczową. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto chlebowe osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i będzie przypominać ciepłą plastelinę. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2.Włóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej, 25-centymetrowej foremki. Uklep. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
pieczenie
30 min
pieczenie
3.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej