Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu - 250 ml podgrzanego wcześniej i przestudzonego piwa, 150 g mąki pszennej razowej, 50 g aktywnego zakwasu żytniego mieszamy dokładnie i odstawiamy pod przykryciem na około 10 godzin (lub do wyrośnięcia).
mieszanie składników
25 min
mieszanie składników
2. Do wyrośniętego zaczynu piwnego dolewamy wodę i dosypujemy mąkę. Mieszamy krótko i odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut. W tym czasie składniki się połączą i wyrabianie ciasta będzie trwało krócej.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
3. Dosypujemy sól i zagniatamy energicznie ciasto do uzyskania bardzo elastycznej masy. Na tym etapie ciasto na chleb na zakwasie piwnym może się jeszcze kleić, ale nie powinno się dosypywać większej ilości mąki. Dla ułatwienia wyrabiania ciasta, zwilżamy dłonie wodą.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
4. Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Co 30-40 minut rozciągamy ciasto i składamy kolejno z każdej strony. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 30-50%. Jeśli rośnie szybciej nie podano, należy obniżyć temperaturę wyrastania lub skrócić jego czas.
formowanie
10 min
formowanie
5. Gdy ciasto na chleb na zakwasie piwnym stanie się napowietrzone i lekkie, formujemy bochenek. Uformowany bochenek przekładamy do koszyka rozrostowego. Możemy przygotować 1 duży bochenek lub dwa mniejsze.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
6. Ciasto w koszyku przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Wyrośnięte ciasto na chleb na zakwasie piwnym przekładamy na rozgrzaną blachę lub kamień i pieczemy z funkcją pary w 230 stopniach przez około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 20-25 minut lub do momentu, aż bochenek będzie właściwie wypieczony.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej