Żurawina jest dosyć kwaśnym owocem, ale kiedy się ją ususzy staje się o wiele słodsza. Dlatego chleb z użyciem jej suszonej wersji może się kojarzyć ze słodkim wypiekiem. Nic bardziej mylnego.
Wczoraj, w drugi dzień świąt, gościłam w swoim domu ważnych gości. Ulepiłam masę uszek z mięsem kaczki, przygotowałam rosół, upiekłam sernik. Na stole postawiłam też domowy pasztet z kurzych wątróbek do smarowania, zwanym we Francji "Parfait". W koszyczku znajdowały się kromki świeżo upieczonego chleba z żurawiną na zakwasie. I właśnie na tle wszystkich innych świątecznych pyszności, to połączenie w postaci tego chleba z pasztetem z dodatkiem żurawiny zostało okrzyknięte kulinarną gwiazdą wieczoru, zbierając najwięcej komplementów.
Coś czuję, że ten chleb znajdzie się na liście tych najczęściej przeze mnie pieczonych i Wam także go polecam.
Witam,
czy zakwas musze odmierzyć 200g czy mogę dodać cały. Już go zakarmiłam więc jest aktywny ale jest go więcej. Mam resztę wylać? Może to banalne pytania ale od nie dawna piekę chleb i ciaglę się uczę. Pierwszy raz chcę upiec chleb pszenny. Czy mam zostawić z wyrobionego chleba zakwas na następne pieczenie – bo tak zawszę robię. Pozdrawiam.
Dzień dobry.
Już tłumaczę. Ja stosuję inną technikę niż Pani, dokarmiam zakwas i po ok. 8 godzinach odmierzam potrzebną część aktywnego zakwasu (w tym przypadku 200 g), resztę w słoiku wstawiam do lodówki na następny raz. Nie odkładam ciasta chlebowego, bo byłoby to już ciasto zakwaszone, a często dodaję różne składniki dla smaku.
Dlatego radziłabym odmierzyć potrzebną część zakwasu, a resztę odłożyć na następny raz do dokarmiania.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam,
zrobiłam zakwas zgodnie z pani przepisem krok po kroku tylko że na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza dlatego mam pytanie czy zakwas jest dobry i czy mogę dziś upiec na nim chleb???
Witam serdecznie.
Trudno jest mi pomóc, jeśli nie widzę zakwasu, czy ma jakiekolwiek bąbelki i pachnie octowo/kwaskowato? Nie widząc go i nie znając szczegółów trudno mi zdecydować, ale polecam poczytać komentarze wyżej, może jakoś Panią naprowadzą 🙂
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz, mam nadzieje ze uda mi się upiec chleb wg Pani przepisu.
Witam, czy można zrobić zakwas z mąki żytniej razowej???
Witam.
Tak, jak najbardziej można, a nawet trzeba 🙂 Tutaj znajdzie Pani przepis na zakwas z mąki żytniej razowej: https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/ a tutaj z pszennej razowej https://smakowitychleb.pl/zakwas-pszenny-krok-po-kroku/
Dziękuję za informacje:)
Mam pytanie:
Czy zakwas zastosowany w przepisie jest zakwasem żytnim?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Witam.
Wykorzystując te proporcje można upiec chleb na zakwasie żytnim i tak samo na zakwasie pszennym (z mąką pszenną razową). Ja piekłam ten chleb akurat na z żytnim, ale często korzystam z takich proporcji także przy zakwasie pszennym, więc w obu przypadkach powinien wyjść udany.
Pozdrawiam.
a gdyby tak wodę zastąpić maślanką? :)..
.. nie robiłem jeszcze pszennego na zakwasie ale pszenno-żytni na żytnim zakwasie, z maślanką, miodem, żurawiną i rodzynkami… mmmmmm.. miód w gębie 😉
.. ale to już chyba inna historia 🙂
Jest to możliwe 🙂
Z podobnych proporcji piekłam chleb mleczny na zakwasie żytnim https://smakowitychleb.pl/chleb-mleczny-na-zakwasie/
Wodę, czy mleko można zastąpić maślanką i proporcje tutaj nie powinny się zaburzyć. Należy jednak pamiętać, by podgrzać maślankę na bardzo małym ogniu, w taki sposób, aby się nie zaczęła rozwarstwiać.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
hmmm… nie widzę tego do końca, a nie chcę popełnić błędu – w którym miejscu dodajemy zakwas…?
Aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas, dodajemy na samym początku, mieszając go z mąką.
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku.
wiatam mam pytane a jak pani robi zakwas do tego chleba bardzo proszę o odp:)
Witam serdecznie.
Instrukcje krok po kroku jak wykonać zakwas żytni oraz zakwas pszenny znajdują się w zakładce „zakwas” na blogu: https://smakowitychleb.pl/kategoria/zakwas/
Pozdrawiam 🙂
Witam,
czy obie mąki pszenne można zastąpić orkiszową (pełnoziarnistą i 650) i jak piec to w garnku rzymskim. Uwielbiam orkisz, szaleję za żurawiną 🙂
Witam.
Tak, oczywiście, przy zachowaniu proporcji powinno wyjść wszystko ok 🙂 Po prostu konsystencja ciasta i struktura wypieku będzie inna, trochę też smak.
Wskazówki dotyczące pieczenia w garnku rzymskim opisałam już tutaj: https://smakowitychleb.pl/pieczenie-chleba-w-glinianym-garnku/
Zapraszam do lektury i pozdrawiam.