Żurawina jest dosyć kwaśnym owocem, ale kiedy się ją ususzy staje się o wiele słodsza. Dlatego chleb z użyciem jej suszonej wersji może się kojarzyć ze słodkim wypiekiem. Nic bardziej mylnego.

Wczoraj, w drugi dzień świąt, gościłam w swoim domu ważnych gości. Ulepiłam masę uszek z mięsem kaczki, przygotowałam rosół, upiekłam sernik. Na stole postawiłam też domowy pasztet z kurzych wątróbek do smarowania, zwanym we Francji "Parfait". W koszyczku znajdowały się kromki świeżo upieczonego chleba z żurawiną na zakwasie. I właśnie na tle wszystkich innych świątecznych pyszności, to połączenie w postaci tego chleba z pasztetem z dodatkiem żurawiny zostało okrzyknięte kulinarną gwiazdą wieczoru, zbierając najwięcej komplementów.

Coś czuję, że ten chleb znajdzie się na liście tych najczęściej przeze mnie pieczonych i Wam także go polecam.

chleb z żurawinąkoszyk do wyrastania chlebachleb z żurawiną na zakwasie

Chleb z żurawiną na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 200 g aktywnego (dokarmionego) zakwasu
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 280 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 90 g suszonej żurawiny
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą (mąkę pszenną chlebową można przesiać), mieszamy z zakwasem, żurawiną, cukrem oraz solą. Stopniowo wlewając letnią wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto, aż do połączenia składników. Ciasto będzie zbite w całość. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  2. Po lekkim wyrośnięciu ciasta, przekładamy ja na stolnicę, podsypujemy mąką i chwilę wyrabiamy (obracając ciasto według wskazówek zegara i ciągnąć boki ciasta do środka). Po krótkim wyrabianiu formujemy kulę z ciasta i przekładamy ją do oprószonego mąką koszyka do wyrastania (lub wyłożonego pergaminem). Koszyk przykrywamy i stawiamy w cieple na kolejne 2 godziny.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni w termoobiegu. Do miseczki ze stali nierdzewnej wrzucamy kilka kostek lodu i wkładamy ją do piekarnika. Dzięki temu chleb będzie pieczony w zaparowanym piekarniku.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blaszkę ciasto. Wkładamy je do pieca i podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z pieca i studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Małgosia 24 marca 2015 o 10:16

    Witam,

    czy zakwas musze odmierzyć 200g czy mogę dodać cały. Już go zakarmiłam więc jest aktywny ale jest go więcej. Mam resztę wylać? Może to banalne pytania ale od nie dawna piekę chleb i ciaglę się uczę. Pierwszy raz chcę upiec chleb pszenny. Czy mam zostawić z wyrobionego chleba zakwas na następne pieczenie – bo tak zawszę robię. Pozdrawiam.

    • Tosia 24 marca 2015 o 18:39

      Dzień dobry.
      Już tłumaczę. Ja stosuję inną technikę niż Pani, dokarmiam zakwas i po ok. 8 godzinach odmierzam potrzebną część aktywnego zakwasu (w tym przypadku 200 g), resztę w słoiku wstawiam do lodówki na następny raz. Nie odkładam ciasta chlebowego, bo byłoby to już ciasto zakwaszone, a często dodaję różne składniki dla smaku.
      Dlatego radziłabym odmierzyć potrzebną część zakwasu, a resztę odłożyć na następny raz do dokarmiania.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • lidia 27 czerwca 2014 o 09:40

    Witam,
    zrobiłam zakwas zgodnie z pani przepisem krok po kroku tylko że na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza dlatego mam pytanie czy zakwas jest dobry i czy mogę dziś upiec na nim chleb???

    • Tosia 29 czerwca 2014 o 19:45

      Witam serdecznie.
      Trudno jest mi pomóc, jeśli nie widzę zakwasu, czy ma jakiekolwiek bąbelki i pachnie octowo/kwaskowato? Nie widząc go i nie znając szczegółów trudno mi zdecydować, ale polecam poczytać komentarze wyżej, może jakoś Panią naprowadzą 🙂

  • lidia 25 czerwca 2014 o 13:27

    Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz, mam nadzieje ze uda mi się upiec chleb wg Pani przepisu.

  • lidia 25 czerwca 2014 o 12:51

    Witam, czy można zrobić zakwas z mąki żytniej razowej???

  • Krystian 27 lutego 2013 o 15:08

    Dziękuję za informacje:)

  • Krystian 26 lutego 2013 o 19:23

    Mam pytanie:
    Czy zakwas zastosowany w przepisie jest zakwasem żytnim?
    Dziękuję z góry za odpowiedź.

    • Tosia 26 lutego 2013 o 19:36

      Witam.
      Wykorzystując te proporcje można upiec chleb na zakwasie żytnim i tak samo na zakwasie pszennym (z mąką pszenną razową). Ja piekłam ten chleb akurat na z żytnim, ale często korzystam z takich proporcji także przy zakwasie pszennym, więc w obu przypadkach powinien wyjść udany.
      Pozdrawiam.

  • Marek 13 lutego 2013 o 11:38

    a gdyby tak wodę zastąpić maślanką? :)..
    .. nie robiłem jeszcze pszennego na zakwasie ale pszenno-żytni na żytnim zakwasie, z maślanką, miodem, żurawiną i rodzynkami… mmmmmm.. miód w gębie 😉
    .. ale to już chyba inna historia 🙂

    • Tosia 13 lutego 2013 o 13:12

      Jest to możliwe 🙂
      Z podobnych proporcji piekłam chleb mleczny na zakwasie żytnim https://smakowitychleb.pl/chleb-mleczny-na-zakwasie/
      Wodę, czy mleko można zastąpić maślanką i proporcje tutaj nie powinny się zaburzyć. Należy jednak pamiętać, by podgrzać maślankę na bardzo małym ogniu, w taki sposób, aby się nie zaczęła rozwarstwiać.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.

  • Paulina 6 lutego 2013 o 19:07

    hmmm… nie widzę tego do końca, a nie chcę popełnić błędu – w którym miejscu dodajemy zakwas…?

  • Beata 16 stycznia 2013 o 11:04

    Witam,
    czy obie mąki pszenne można zastąpić orkiszową (pełnoziarnistą i 650) i jak piec to w garnku rzymskim. Uwielbiam orkisz, szaleję za żurawiną 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis