Czy słyszeliście kiedyś o płaskurce? To stara odmiana pszenicy, kuzynka orkiszu, z której śmiało można upiec chleb. Wzbogaciłam go o dodatek kefiru i miodu. Wierzch chleba z płaskurki posmarowałam białkiem i posypałam makiem, dzięki temu ma ładnie przypieczoną skórkę.
Witam Pani Gosiu;)
Zrobiłam ten chleb z płaskurki z kefirem,no poprostu pychota;)
Czy taki chlebek z tymi składnikami wyszedłby z mąki samopszy pełnoziarnistej?
Wyjdzie 🙂
Dziękuje Pani Gosiu,miłego weekendu:):):)
Wzajemnie 🙂
Witam Pani Gosiu;)
A na którym poziomie piec ten chleb z płaskurki?
Ogólnie właśnie na których poziomach Pani piecze chlebki?
Zazwyczaj piekę chleby na środkowej półce piekarnika, ale najlepiej jest zerknąć do instrukcji piekarnika i pierwsze wypieki czujnie obserwować. W każdym piekarniku bywa inaczej. Dla przykładu dodam, że niedawno zmieniłam piekarnik i ustawiając takie parametry jak zawsze przypaliłam chleb w 10 minut 🙂
Dziękuje;)
Witam serdecznie,
Może moje pytanie wyda się dziwne ale czy istnieje możliwość przygotowania takiego chleba w „specjalnym” słoju z szerokim zamknięciem a następnie jego pasteryzacja w celu długoterminowego przechowania? Zainspirowany tym filmem https://www.youtube.com/watch?v=nyfQg4t-0E4
Nie pomogę w tej kwestii. Pomysł wydaje się interesujący, ale nie mam doświadczenia w pasteryzowaniu chleba, ani też zaufanych źródeł informacji na ten temat.
Hej, ile zawkasu zytniego mozna dac zmiast drozdzy ?
Nie do końca tak to działa. Na taką ilość mąki można by dodać około 200-250g zakwasu, ale zupełnie zmienią się pozostałe proporcje oraz schemat przygotowania. Zachęcam do wykorzystania przepisów na chleby na zakwasie – tu np chleb z płaskurki na zakwasie. Łatwiej będzie zamienić mąkę np orkiszową lub pszenną na płaskurkę niż przerabiać przepis z drożdżowego na zakwas.
Dzień dobry. Czy można zastąpić kefir maślanką?
Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie 🙂
Czy kefir można zastąpić? Czy są jakieś inne przepisy na chleb z plaskurki na drożdżach?bardzo ciekawa i pomocna strona! Pozdrawiam
Można dać jogurt lub więcej wody 🙂
A z płaskurki jest jeszcze chleb w wersji na zakwasie: https://smakowitychleb.pl/chleb-z-plaskurki-na-zakwasie/
Czy jeśli chce dać wodę zamiast kefiru to ilość wody taka sama?
Może wyjść mniej. Proszę dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji.