Czy słyszeliście kiedyś o płaskurce? To stara odmiana pszenicy, kuzynka orkiszu, z której śmiało można upiec chleb. Wzbogaciłam go o dodatek kefiru i miodu. Wierzch chleba z płaskurki posmarowałam białkiem i posypałam makiem, dzięki temu ma ładnie przypieczoną skórkę.
Hej, ile zawkasu zytniego mozna dac zmiast drozdzy ?
Nie do końca tak to działa. Na taką ilość mąki można by dodać około 200-250g zakwasu, ale zupełnie zmienią się pozostałe proporcje oraz schemat przygotowania. Zachęcam do wykorzystania przepisów na chleby na zakwasie – tu np chleb z płaskurki na zakwasie. Łatwiej będzie zamienić mąkę np orkiszową lub pszenną na płaskurkę niż przerabiać przepis z drożdżowego na zakwas.
Dzień dobry. Czy można zastąpić kefir maślanką?
Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie 🙂
Czy kefir można zastąpić? Czy są jakieś inne przepisy na chleb z plaskurki na drożdżach?bardzo ciekawa i pomocna strona! Pozdrawiam
Można dać jogurt lub więcej wody 🙂
A z płaskurki jest jeszcze chleb w wersji na zakwasie: https://smakowitychleb.pl/chleb-z-plaskurki-na-zakwasie/