Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, ziarna słonecznika, dodajemy aktywny zakwas i sól. Stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie plastyczne.

wyrastanie
wyrastanie

2. Przekładamy je do formy keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem, wierzch wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem. Delikatnie dociskamy zwilżoną wodą dłonią. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny.

pieczenie
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metoda góra-dół przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.

Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami to produkt roślinny, doskonały dla każdego – również dla osób na diecie wege. Prosto z ziaren z pełnią smaku!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej