Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, ziarna słonecznika, dodajemy aktywny zakwas i sól. Stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie plastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy je do formy keksówki (10x23cm) wyłożonej pergaminem, wierzch wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem. Delikatnie dociskamy zwilżoną wodą dłonią. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metoda góra-dół przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min