Przepis

wyrabianie
65 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, kefir i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem 5 minut. Przekładamy je do misy posmarowanej olejem i zostawiamy pod przykryciem na godzinę.

zagniatanie
120 min
zagniatanie

2. Następnie zagniatamy ciasto jak w filmie (link we wstępie) przez 10 sekund co 10 minut 5 razy.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

3. Po tym czasie formujemy okrągły lub podłużny bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka oprószonego mąką. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.

nacinanie
2 min
nacinanie

4. Piekarnik rozgrzewamy z blachą (wyłożyłam ją pergaminem) do 250 stopni. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy przyszły chleb na rozgrzaną blachę. Nacinamy według fantazji i wstawiamy do pieca.

pieczenie
35 min
pieczenie

5. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut. Studzimy go na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej