Lata temu w Polsce kasze stanowiły popularny rarytas podawany na dworach. Widać to chociaż po dawnych przysmakach, jak pierogi z kaszą gryczaną. Współcześnie, mam wrażenie, że kasza straciła na popularności. A to wielki błąd, bo za tymi małymi ziarenkami kryje się nie tylko wspaniały smak, ale również wiele wartości odżywczych. Bogata w nie jest szczególnie kasza jęczmienna.
Ten rodzaj kaszy, wyrabianej z jęczmienia, cieszy się szczególnie dobrą sławą ze względu na wysoką zawartość błonnika. Z przyjemnością dodaję ją więc do chleba, aby ten bogatszy był o składniki odżywcze. Korzystają na tym nie tylko domownicy, ale również sam miąższ, który nabiera ciekawej konsystencji.
Chleb upiekłam używając ulubionej przeze mnie metody pieczenia w żeliwnym garnku. Polecam każdemu zainwestowanie w choć jeden, gdyż dzięki niemu chleb ma niepowtarzalnie chrupiącą i rustykalnie wyglądającą skórkę. Trudno przejść obok niego obojętnie.
Chlebek bardzo smaczny
Cieszę się! Życzę smacznego 🙂
Ile kaszy jęczmiennej jest w tym przepisie?
100 g ugotowanej kaszy