Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko składniki zaczynu. Przykrywamy i stawiamy na noc w ciepłym miejscu.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę łączymy z wyrośniętym zaczynem, drożdżami, solą. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po tym czasie formujemy na oprószonej mąkąm stolnicy krągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
pieczenie
pieczenie
5. 30 minut przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego żeliwny garnek z pokrywką.
pieczenie
pieczenie
6. Otwieramy rozgrzany piekarnik, wysuwamy blachę z garnkiem. Przy pomocy rękawicy podnosimy pokrywkę i przerzucamy do środka chleb odwracając koszyk \'do góry nogami\'. Z wierzchu możemy go dodatkowo naciąć ostrym nożem. Chleb pieczemy przed 20 minut pod pokrywką. Następnie otwieramy piekarnik, przy pomocy rękawicy zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez kolejnych 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjmujemy w rękawicach garnek, wyciągamy z niego chleb i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 10 godz 40 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 40 min