Bardzo lubię orkiszowy chleb z gruszką i orzechami, dlatego piekłam go już kilka razy. Uznałam, że skoro mus gruszkowy świetnie się sprawdza w chlebie, to i jabłko starte na grubej tarce powinno nadać mu interesujący smak i fakturę.
Chleb z jabłkiem i mąką pełnoziarnistą postanowiłam wzbogacić otrębami, słonecznikiem, sezamem i suszoną żurawiną. W ten sposób powstał chleb wieloziarnisty.
Szczególnie spodobało mi się połączenie jabłka z żurawiną, które nadało chlebowi słodkawego smaczku. Mimo tego, jest to zdecydowanie chleb wytrawny i wychodzą z niego pyszne kanapki.
Chleb ukształtowałam w podłużny bochenek, dzięki temu wygląda on swojsko i rustykalnie. Zachęcam do spróbowania 🙂
Super, dzięki za szybką odpowiedź. Śledzę od dawna Wasz drugi blog i przeżyłam bardzo miłe zaskoczenie, gdy zobaczyłam tutaj znajome twarze 🙂 pozdrowienia!
Bardzo miła wiadomość, pozdrawiam 🙂
Czy otręby owsiane można zastąpić płatkami owsianymi górskimi? Bo akurat tylko tego mi brakuje do chleba 🙂
Tak, płatki owsiane też tu pasują, ale ponieważ są większe, struktura ciasta wyjdzie trochę inna.
Dałabym ich mniej, może 150 g. Pozdrowienia i życzę powodzenia przy wypieku.
Proszę dać znać, czy chlebek się udał 🙂