Przepis

przygotowanie składników
10 min
przygotowanie składników

1. Na suchą patelnię wsypujemy ziarna słonecznika. Podprażamy kilka minut za patelni, aż ziarna się zarumienią. Ściągamy z patelni i mieszamy z mąką.

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

2. Do suchych składników dodajemy zakwas i sól. Zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając wodę w temperaturze pokojowej. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy przez kilka minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

3. Wkładamy ciasto do obsypanej mąką misy, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 2-2,5 godziny (ja włożyłam misę do piekarnika nagrzanego do 40 stopni). W połowie czasu wyrastania można ciasto złożyć jak kopertę i odstawić do dalszego wyrastania.

formowanie
5 min
formowanie

4. Po tym czasie ciasto powinno urosnąć. Wykładamy je na blat i formujemy bochenek podłużny lub okrągły.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Chleb umieszczamy w oprószonym mąką koszyku do wyrastania. Odstawiamy pod przykryciem na około 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.

pieczenie
45 min
pieczenie

6. Chleb pieczemy 30 minut w 220 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę i dopiekamy w 200 stopniach jeszcze 15 minut. Wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej