Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąki, drożdże, sól, ziarna i oregano. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Po dolaniu odpowiedniej ilości ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję, trochę jak ciepła plastelina. Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2.Uformuj z ciasta kształt elipsy i uklep, aby stworzyć podstawę. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj folią aluminiową zostawiając trochę luzu z góry, aby ciasto miało szansę wyrosnąć. Daj ciastu podwoić objętość w ciepłym miejscu (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) w ciągu ok. 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz przez ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje i po włożeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min