Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki. Zagnieć jednolite ciasto i zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj rulon. Połącz końcówki rulonu, aby stworzyć okrąg. Pokrój ciasto nożyczkami, aby stworzyć słońce (jak na zdjęciu). Umieść \\\"słońce\\\" na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ok. 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • horatius 18 listopada 2014 o 11:51

    Chleb- słońce. Chciałbym go upiec inaczej niż do tej pory. Smakuje mi owszem bardzo, ale korci mnie, by ten chleb upiec na zakwasie. Czy drożdże można zastąpić zakwasem żytnim i ile go dodać do tego przepisu.
    Pozdrawiam eksperymentalnie.

    • Śliwka 30 listopada 2014 o 23:38

      Oczywiście każde ciasto można uformować w ten sam sposób pod warunkiem, że będzie elastyczne. Niestety dobry chleb żytni na zakwasie jest lekko lepiący, lepiej sprawdziłby się chleb na zakwasie pszennym.
      Wracając do chleba żytniego, nie dysponuję teraz od ręki takim przepisem, ale należałoby dodać ok. 100 g zakwasu żytniego i dopasować proporcje wody i mąki żytniej, aby ciasto było elastyczne. Wtedy należy podążać za wskazówkami w przepisie, jeśli chodzi o formowanie słońca.

      Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej