Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu rozpocznij przygotowywanie ciasta właściwego. Pomieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Będzie nieco twarde i klejące, możesz podczas zagniatania delikatnie podsypać je mąką. Po kilku minutach powinno nieco zmięknąć i lepiej się formować.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Uklep ciasto w foremce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3-4 godziny. Ciasto powinno urosnąć ponad foremkę.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Wyjmij z foremki i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Julita 18 grudnia 2016 o 03:31

    A czy można zrobić ten chleb na zakwasie żytnim?

  • Kataryna 17 lipca 2016 o 15:48

    Haha, fajnie, że mnie Pani cytuje, tylko szkoda, że z błędem, z „2 łyżkami soli” ten ani tamten chleb chyba nie byłby jadalny. 😀

    • Tosia 17 lipca 2016 o 15:53

      Nie bardzo wiedziałam o co chodzi czytając komentarz, bo to stary wpis, do tego koleżanki, z którą już nie prowadzę blogam, ale zgadzam się, że z 2 łyżkami soli chleb o takiej wadze smaczny być nie może 😉

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej