Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. W misce lub na stolnicy pomieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki, drożdże, sól i wlej syrop klonowy. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto i dalej dolewając. Dodaj tyle wody, aby ciasto po zagnieceniu nie kleiło się do rąk, ale było sprężyste.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, wsyp do środka trochę mąki (aby ciasto się nie przykleiło) i wsadź ciasto do środka. Przykryj kolejną warstwą folii i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika, ważne, żeby była to wyższa temperatura niż pokojowa) aż urośnie, podwajając objętość (potrwa to ok. 1, 5 godziny).
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę na obsypanej lekko mąką desce/blacie i uformuj bochenek w wybranym kształcie (ja upiekłam okrągły). Umieść ciasto na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb metodą góra-dół przez 30 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Iza 28 stycznia 2019 o 17:44

    Witam,
    od około tygodnia studiuję (naprawdę ! – codziennie po godzinie jak nie dłużej 🙂 ) tę stronkę i dodaję do zakładek kolejne przepisy do wypróbowania 🙂 narazie systematycznie piekę okrągły chleb na zakwasie z modyfikacją na „dzienny i nocny tryb” i oba udają się doskonale 🙂
    Zaledwie po miesiącu, zarówno ja, jak i trójka męskich głodomorów już uzależniliśmy się od własnego chleba, więc zaczynam rozszerzać zakres działania 🙂 Przyznam jednak, że chciałabym pozostać przy chlebach pieczonych wyłącznie na zakwasie (mam żytni baaardzo stary – „dostany” w prezencie, sprawuje się cudownie).
    I teraz pytanie właściwe:-)
    Czy jest jakiś „przelicznik” pozwalający zamieniać drożdże na zakwas bez większych zmian w pozostałych ilościach? Kusi mnie np ten chlebuś bo uwielbiam syrop klonowy, ale w wersji z zakwasem. Jak Pani zamieniała pierwsze drożdżowe wypieki na ich odpowiedniki z zakwasem?

    • Tosia 29 stycznia 2019 o 09:49

      Cieszę się, że pieczenie chleba wciąga 🙂
      Nie ma takiego przelicznika i nigdy nie będzie, bo chleby drożdżowe robi się zupełnie inaczej, wyrastają znacznie szybciej, ciasta mają inną konsystencję, proporcje i to po prostu nie ma sensu.
      Proponuję przerobić jakiś przepis na chleb pszenny na zakwasie żytnim i dodać syropu klonowego.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej