Jak wiadomo, w kuchni inspirować może wszystko! Pory roku, podróże czy konkretne składniki. Zdarza się również tak, że do przygotowania jednej potrawy, inspiruje nas inna, wcześniej już znana. Tak było w przypadku dzisiejszego wypieku.

Ratatouille, prowansalski gulasz z warzyw znany również pod nazwą ratatuj to niezwykle przepyszne danie. W smaku można go porównać do węgierskiego leczo i najlepiej smakuje w sezonie wiosenno-letnim, kiedy mamy sezon na dorodne warzywa. A znajduje się w nim między innymi papryka, cukinia i bakłażan.

Jednocześnie pod hasłem "Ratatuj" kryje się tytuł filmu animowanego o szczurku, który potrafił gotować. Dlatego uznałam, że upieczenie chleba o takiej nazwie będzie ciekawym zabiegiem.

Chleb kryje w sobie wiele smaku, dzięki dodatkowi warzywnego sosu, a jego nazwa może zachęcać dzieci do jedzenia zdrowszej wersji chleba, pieczonego na zakwasie. W przepisie podałam szybką wersję tej potrawy, ale tak naprawdę możecie wykorzystać np. resztkę leczo z obiadu, czy sosu o podobnym smaku.

chleb ratatuj na zakwasiechleb ratatuj na zakwasiechleb ratatuj na zakwasie

Chleb ratatuj na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
  • 200 ml letniej wody
  • 300 g ratatuj lub leczo
  • łyżeczka soli
  • Ratatuj:
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 papryki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu
  • łyżeczka cukru
  • listki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Instrukcja
  1. Zaczynamy od ratatuj. Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Po 3 minutach dodajemy posiekaną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Dodajemy listki rozmarynu, sól i pieprz. Smażymy kilka minut.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, koncentrat i cukier. Całość dusimy na małym ogniu 15 minut. Studzimy.
  3. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól i 300 g dania ratatuj.
  4. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut.
  5. Gdy ciasto osiągnie formę elastycznej kuli, przekładamy je do misy i zostawiamy na 2 godziny, w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  6. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, składamy je i przekładamy do wiklinowego koszyka (wcześniej podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk z ciastem przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
  7. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  8. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy przyszły chleb na blachę. Nacinamy go według uznania i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  9. Pieczemy przez 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
  10. Chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 8 sierpnia 2016 o 12:17
    Ocena:

    Przepyszny:) Upiekłam dwa, jeden okrągły rosnący w koszyku, drugi z blaszki. Oba wyszły duże kształne z pięknymi dziurami 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis