Jak wiadomo, w kuchni inspirować może wszystko! Pory roku, podróże czy konkretne składniki. Zdarza się również tak, że do przygotowania jednej potrawy, inspiruje nas inna, wcześniej już znana. Tak było w przypadku dzisiejszego wypieku.
Ratatouille, prowansalski gulasz z warzyw znany również pod nazwą ratatuj to niezwykle przepyszne danie. W smaku można go porównać do węgierskiego leczo i najlepiej smakuje w sezonie wiosenno-letnim, kiedy mamy sezon na dorodne warzywa. A znajduje się w nim między innymi papryka, cukinia i bakłażan.
Jednocześnie pod hasłem "Ratatuj" kryje się tytuł filmu animowanego o szczurku, który potrafił gotować. Dlatego uznałam, że upieczenie chleba o takiej nazwie będzie ciekawym zabiegiem.
Chleb kryje w sobie wiele smaku, dzięki dodatkowi warzywnego sosu, a jego nazwa może zachęcać dzieci do jedzenia zdrowszej wersji chleba, pieczonego na zakwasie. W przepisie podałam szybką wersję tej potrawy, ale tak naprawdę możecie wykorzystać np. resztkę leczo z obiadu, czy sosu o podobnym smaku.
Chleb ratatuj na zakwasie
Autor: Tosia
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Skladniki
600 g mąki pszennej typ 650
200 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
200 ml letniej wody
300 g ratatuj lub leczo
łyżeczka soli
Ratatuj:
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
1/2 papryki
mała cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu
łyżeczka cukru
listki rozmarynu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Instrukcja
Zaczynamy od ratatuj. Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Po 3 minutach dodajemy posiekaną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Dodajemy listki rozmarynu, sól i pieprz. Smażymy kilka minut.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, koncentrat i cukier. Całość dusimy na małym ogniu 15 minut. Studzimy.
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól i 300 g dania ratatuj.
Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut.
Gdy ciasto osiągnie formę elastycznej kuli, przekładamy je do misy i zostawiamy na 2 godziny, w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, składamy je i przekładamy do wiklinowego koszyka (wcześniej podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk z ciastem przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy przyszły chleb na blachę. Nacinamy go według uznania i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
Chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Przepyszny:) Upiekłam dwa, jeden okrągły rosnący w koszyku, drugi z blaszki. Oba wyszły duże kształne z pięknymi dziurami 🙂
Cieszę się, że wypieki udane 🙂