Chleb lubi sól. Wie o tym każdy domowy piekarz i smakosz.
Lecz chleb nie tylko z solą się je. Dla mnie chleb idealny to taki o chrupiącej skórce i lekko wilgotnym środku. Powinny się w nim mieszać smaki słodko-słone, bo takie kombinacje często bardzo dobrze się sprawdzają.
Morele za to lubią się z ziołami. Nie tylko te świeże, ale także suszone owoce. Latem lubię soczyste morele łączyć z listkami zielonego tymianku. Jesienią sięgam z chęcią po suszone. A dziś wrzuciłam je do pszenno-razowego chlebka. I to był strzał w dziesiątkę, bo od dziś ten chleb będzie w czołówce moich ulubionych.
Kromki, jeszcze nie do końca ostudzonego chleba zaczęły znikać zbyt szybko, więc zostawiłam kawałek bochenka na jutro. I schowałam na śniadanie :)
Witam czy można użyć mąki pszennej typ 550 zamiast 650?
Można 🙂
A czy zamiast zakwasu żytniego można dać pszenny? Bo ten mam akurat w nadmiarze, a na żytni w tej ilości muszę poczekać z 1,5 dnia…?
Tak, można użyć w tym przepisie zakwasu pszennego. Chleb będzie delikatniejszy w smaku, proporcje się nie zmienią. Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz!
Pozdrawiam 🙂
wyglada apetycznie..a jakbym dala drozdze suszone zamiast zakwasu to ten chlebek tez wyjdzie?
Niestety, ale trudno jest zmodyfikować przepis na chleb na zakwasie, tak by można go było upiec na drożdżach. Ale na blogu mamy dużo przepisów na chleby drożdżowe, nawet podobne np. ten https://smakowitychleb.pl/chleb-pszenny-razowy-z-suszonymi-morelami/ (można dodać tymianku) lub ten https://smakowitychleb.pl/chleb-wieloziarnisty-z-jablkiem-i-zurawina/ (zamiast żurawiny można dodać suszoną morelę).
Pozdrawiam!
To już ostatni dzisiejszy chlebek u mnie czyli trzeci i na śniadanko go z konsumuję a wygląda zadowalająco 🙂 dzięki za wasze przepisy już nie długo dalej będę szukać nowości w przepisach.pozdrawiam 🙂
Mam nadzieję, że śniadanie było udane 🙂
Witam.
Połączyłam morele ze śliwkami i wyszedł chlebek „poezja”. Oczywiście po 50 gram każdego.Pozdrawiam
Witam.
I takie wiadomości lubię najbardziej 🙂
Ten chlebek bardzo przypadł mi do gustu, więc następnym razem jak się za niego zabiorę też połączę śliwki z morelami.
Pozdrawiam.
witam.
Tak właśnie myślałam. Na pewno wyjdzie super. Pozdrawiam.
Witam.
Kilka razy kupowałam chlebek z suszonymi morelami i śliwkami i zastanawiam się czy można by
połączyć morele i śliwki w jednym chlebie. Nie chciałabym czegoś zepsuć bo piekłam dużo chlebów z Waszych przepisów i wszystkie mi wyszły i są świetne. Dlatego proszę o podpowiedź, bo zawsze piekę wiernie z Waszych przepisów. Pozdrawiam.
Witam.
Oczywiście, można. Z tym, że trzymałabym się tutaj proporcji, więc liczbę moreli podzieliłabym na pół i drugą część zastąpiła śliwkami.
Oprócz tego powinno wszystkie się smacznie udać, powodzenia 🙂
Ile moze wazyć ten chleb? I czy zamiast moreli mozna wrzucic śliwki suszone lub zurawine? Pozdrawiam
Śliwki suszone lub żurawina to bardzo dobry pomysł przy tym chlebie. Waga chleba to pewnie coś ok. 90 dkg – 1 kilograma (sama mąka 600g).
Pozdrawiam.
Zaskakujesz mnie zestawieniami smaków. Chyba nie odważę się na takie połączenie 😉
A ja gorąco zachęcam, bo w tym razowcu się wręcz zakochałam. Akurat tutaj e nie uważam, by to było innowacyjne połączenie 🙂
W końcu w piekarniach, a nawet marketach można się spotkać z razowym chlebem, albo chlebkiem typu fitness, z dodatkiem suszonej śliwki. Tutaj występuje suszona morela zamiast śliwki i odrobina tymianku, ale sam chleb w sobie nie jest wcale słodki. Pozdrawiam.