Chleb lubi sól. Wie o tym każdy domowy piekarz i smakosz.

Lecz chleb nie tylko z solą się je. Dla mnie chleb idealny to taki o chrupiącej skórce i lekko wilgotnym środku. Powinny się w nim mieszać smaki słodko-słone, bo takie kombinacje często bardzo dobrze się sprawdzają.

Morele za to lubią się z ziołami. Nie tylko te świeże, ale także suszone owoce. Latem lubię soczyste morele łączyć z listkami zielonego tymianku. Jesienią sięgam z chęcią po suszone. A dziś wrzuciłam je do pszenno-razowego chlebka. I to był strzał w dziesiątkę, bo od dziś ten chleb będzie w czołówce moich ulubionych.

Kromki, jeszcze nie do końca ostudzonego chleba zaczęły znikać zbyt szybko, więc zostawiłam kawałek bochenka na jutro. I schowałam na śniadanie :)

chleb razowy z moreląchleb pszenny-razowy

Chleb pszenny-razowy z suszonymi morelami i tymiankiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 370 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • łyżeczka drożdży suszonych (nie jest to konieczne)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 g suszonych moreli
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • łyżeczka suszonego tymianku
Instrukcja
  1. Mąkę pszenną łączymy z mąką razową (nie trzeba przesiewać, szczególnie pełnoziarnistej). Dodajemy zakwas, drożdże (jeśli zakwas jest słaby), cukier, sól. Siekamy drobno tymianek i dodajemy razem z suszonym.
  2. Morele kroimy bardzo drobno i obsypujemy je mąką. Wrzucamy do misy.
  3. Zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając letnią wodę. Robimy to stopniowo, łącząc ze sobą składniki. Ciasto na chleb zakwasowy nie musi być długo wyrabiane. Jego konsystencja będzie przypominała gęsty jogurt. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Formę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto. Wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch. Foremkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na pół godziny-godzinę.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 45-50 minut. Jego skórka powinna być rumiana. Razowca wyjmujemy z piekarnika, z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Magda 7 grudnia 2017 o 18:31

    Witam czy można użyć mąki pszennej typ 550 zamiast 650?

  • Monika 18 grudnia 2013 o 22:19

    A czy zamiast zakwasu żytniego można dać pszenny? Bo ten mam akurat w nadmiarze, a na żytni w tej ilości muszę poczekać z 1,5 dnia…?

    • Tosia 19 grudnia 2013 o 23:21

      Tak, można użyć w tym przepisie zakwasu pszennego. Chleb będzie delikatniejszy w smaku, proporcje się nie zmienią. Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz!
      Pozdrawiam 🙂

  • BW 12 września 2013 o 13:26

    wyglada apetycznie..a jakbym dala drozdze suszone zamiast zakwasu to ten chlebek tez wyjdzie?

  • wiesława 21 marca 2013 o 23:48

    To już ostatni dzisiejszy chlebek u mnie czyli trzeci i na śniadanko go z konsumuję a wygląda zadowalająco 🙂 dzięki za wasze przepisy już nie długo dalej będę szukać nowości w przepisach.pozdrawiam 🙂

  • Marta 20 lutego 2013 o 09:26

    Witam.
    Połączyłam morele ze śliwkami i wyszedł chlebek „poezja”. Oczywiście po 50 gram każdego.Pozdrawiam

    • Tosia 20 lutego 2013 o 09:31

      Witam.
      I takie wiadomości lubię najbardziej 🙂
      Ten chlebek bardzo przypadł mi do gustu, więc następnym razem jak się za niego zabiorę też połączę śliwki z morelami.
      Pozdrawiam.

  • Marta 15 lutego 2013 o 17:20

    witam.
    Tak właśnie myślałam. Na pewno wyjdzie super. Pozdrawiam.

  • Marta 15 lutego 2013 o 15:05

    Witam.
    Kilka razy kupowałam chlebek z suszonymi morelami i śliwkami i zastanawiam się czy można by
    połączyć morele i śliwki w jednym chlebie. Nie chciałabym czegoś zepsuć bo piekłam dużo chlebów z Waszych przepisów i wszystkie mi wyszły i są świetne. Dlatego proszę o podpowiedź, bo zawsze piekę wiernie z Waszych przepisów. Pozdrawiam.

    • Tosia 15 lutego 2013 o 15:24

      Witam.
      Oczywiście, można. Z tym, że trzymałabym się tutaj proporcji, więc liczbę moreli podzieliłabym na pół i drugą część zastąpiła śliwkami.
      Oprócz tego powinno wszystkie się smacznie udać, powodzenia 🙂

  • Goalt 2 grudnia 2012 o 20:10

    Ile moze wazyć ten chleb? I czy zamiast moreli mozna wrzucic śliwki suszone lub zurawine? Pozdrawiam

    • Tosia 2 grudnia 2012 o 22:44

      Śliwki suszone lub żurawina to bardzo dobry pomysł przy tym chlebie. Waga chleba to pewnie coś ok. 90 dkg – 1 kilograma (sama mąka 600g).
      Pozdrawiam.

  • Katarzyna 20 listopada 2012 o 19:25

    Zaskakujesz mnie zestawieniami smaków. Chyba nie odważę się na takie połączenie 😉

    • Tosia 21 listopada 2012 o 10:09

      A ja gorąco zachęcam, bo w tym razowcu się wręcz zakochałam. Akurat tutaj e nie uważam, by to było innowacyjne połączenie 🙂
      W końcu w piekarniach, a nawet marketach można się spotkać z razowym chlebem, albo chlebkiem typu fitness, z dodatkiem suszonej śliwki. Tutaj występuje suszona morela zamiast śliwki i odrobina tymianku, ale sam chleb w sobie nie jest wcale słodki. Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis