Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z dokarmionym wcześniej zakwasem, solą i drożdżami (jeśli używamy).

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

2. Bardzo powoli wyrabiamy ciasto, dolewając letniej wody.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

3. Po kilku minutach wyrabiania ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w cieple.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy minutę. Formujemy 2-3 kulki, które umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem keksówce (lub wyłożonej pergaminem). Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-2 godziny do dalszego rośnięcia.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy kolejne 20 minut. Chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej