Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z dokarmionym wcześniej zakwasem, solą i drożdżami (jeśli używamy).

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

2. Bardzo powoli wyrabiamy ciasto, dolewając letniej wody.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

3. Po kilku minutach wyrabiania ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w cieple.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy minutę. Formujemy 2-3 kulki, które umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem keksówce (lub wyłożonej pergaminem). Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-2 godziny do dalszego rośnięcia.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy kolejne 20 minut. Chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Iwona 5 września 2024 o 20:50

    Czy ten chleb może wyrastać w lodowce, a jeśli tak, to na jakim etapie go tam schowac? Po pierwszym wyrastaniu czy po uformowaniu i wlozeniu do formy?

    • Małgosia 6 września 2024 o 11:03

      Może. Do lodówki wstawiamy chleb szczelnie owinięty folią na ostatnie wyrastanie – po przełożeniu do foremki/koszyka do wyrastania i odczekaniu aż ciasto zacznie rosnąć.

  • Kazia 8 lutego 2022 o 20:57

    Super, chleb wyszedł lepszy niż zawsze. 🙂

  • Renata 20 listopada 2020 o 22:20

    Świetny przepis, już parę razy piekłam chlebek i wyszedł super! Dziękuję

  • Anastazja 19 kwietnia 2020 o 15:00
    Ocena:

    Witam,
    upiekłam już 4 chlebek z Pani przepisu.Wszystkie zniknęły w mgnieniu oka:). Pieczone były na zakwasie orkiszowym z Pani przepisu. Ostatni chlebek piekłam na zakwasie orkiszowo-pszennym(niestety mąka orkiszowa skończyła się,a zakwas dokarmiłam pszenną) i chlebek pękł z boku, wzdłuż. Dodałam też troszkę ok.łyżeczki drożdży suchych. Być może nacięcie następnym razem coś pomoże?To dopiero moj początek z pieczeniem chleba,ale jestem już zafascynowana:)Pozdrawiam

  • Jolanta 16 kwietnia 2020 o 16:46

    Pani Tosiu! Piekny ten chleb , podziwiam Pani wypieki ale uwazam , ze jesli pieczemy chleb na zakwasie , to nie dodajemy drozdzy . Owszem , sa osoby ,ktore to robia , ale to przeczy z wlasciwosciami takiego chleba . Uwazam , ze albo zakwas , albo drozdze , mieszanka nie ma sensu . Pozdrawiam serdecznie .

  • Kasia 7 listopada 2019 o 17:09

    Dzień dobry, czy ten chleb można upiec tak jak popularny chleb w garnku czy lepiej nie ryzykować?

    • Tosia 12 listopada 2019 o 13:54

      Można 🙂

      • Kasia 17 listopada 2019 o 15:29

        Dziękuję 😊 w piątek robiłam chleb na tygodniowym zakwasie ale wyszedł płaski. Teraz jednak dodałam drożdży i myślę że zanim upiekę chleb na samym zakwasie to jeszcze z tydzień do dwóch go podchoduję.

    • Kasia 19 listopada 2019 o 09:22

      Dzień dobry, mama jeszcze jedno pytanie jeśli można. Czy na chlebie na zdjęciu w tym przepisie skórka jest chrupiąca? Czy raczej miękka. Lubię tą chrupiącą ale strasznie się kruszy przy krojeniu i zastanawiam się jak uzyskać taką miękką? Czy ma Pani jakieś sprawdzone sposoby?

      • Tosia 20 listopada 2019 o 16:37

        W przypadku tego przepisu skórka była chrupiąca.
        Proponuję przez pierwszych 10 minut piec chleb z termoobiegiem i z kostkami lodu/wodą w żaroodpornym naczyniu na dole piekarnika.

    • Kasia 25 listopada 2019 o 09:47

      Dziękuję. Skórka wyszła fajna chrupiąca ale nie taka gruba jak przy chlebie z garnka, który piekłam z innej strony

  • Kasia 20 października 2015 o 22:55
    Ocena:

    Moj pierwszy chleb na zakwasie pszennym:)Bardzo dziekuje za przepis…wyszedl piekny a w smaku jeszcze lepszy…dobrze, ze sa takie strony jak Wasza za co serdecznie dziękuje. pozdrawiam i proszę mnie oczekiwać w komentarzach na innych przepisach:)Bo bedę tam częstym gościem!A funkcja zdjęć wypieków czytelników byłaby super opcją.Pozdrawiam ciepło!

  • Ania 9 czerwca 2014 o 14:30

    Witam,
    dziękuję za odpowiedź. Chleb na zakwasie juz pieklam, z tym, ze wlasnie na zakwasie zytnim.
    Ok, czyli w moim nazewnictwie to zaczyn jest 😉
    W takim razie ile zakwasu nalezy dac przed dokarmieniem vel zrobieniem z niego zaczynu ?

    • Tosia 10 czerwca 2014 o 10:02

      Ja wykorzystuję tyle zakwasu ile zostaje mi z poprzedniego pieczenia. Czasem to 2 łyżki, czasem 8. Dodaję ok. 100 lub 150 g mąki i proporcjonalną ilość wody, a po 8 godzinach po prostu odmierzam potrzebną ilość aktywnego zakwasu, a resztę odkładam ponownie do lodówki.

    • Ania 10 czerwca 2014 o 19:15

      Chciałam się zdjęciem pochwalić jak wyszedł chleb, ale nie ma opcji, żeby dodać 🙂

  • Ania 9 czerwca 2014 o 10:56

    Witam,
    zrobilam wlasnie zakwas pszenny i mam zamiar upiec na nim chlebek pszenny- zytni juz nam sie przejadl 😉
    W przepisie podane jest 300g zakwasu aktywnego i teraz moje pytanie- zakwasu czy ZACZYNU?
    Jesli zaczynu, to w jakich proporcjach zakwas a w jakich pozostala maka i woda?
    Pozdrawiam

    • Tosia 9 czerwca 2014 o 11:07

      Witam serdecznie.
      Na początek przygód z zakwasem pszennym polecałabym inny przepis np. ten : https://smakowitychleb.pl/chleb-cukinia-zakwasie-zytnim/
      Oczywiście można tutaj zrezygnować z dodatku cukinii lub zamiast warzywa dodać np. ziarna, ale proporcje w tym wypieku są o wiele niż w wyżej napisanym przepisie, więc polecam recepturę.
      Aktywny zakwas to w moim języku dokarmiony zakwas 8 godzin wcześniej, czyli można go już nazwać zaczynem.
      Zakwas dokarmiam w proporcjach 1:1, czyli na 100 g mąki razowej – 100 g leniej wody.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Mati 27 stycznia 2014 o 13:45

    Dziękuje za szybką odp.:) Jest Panie błyskawiczna:) Mam jeszcze jedno pytanie Pani Tosiu czy chleb jest lepszy z zaczynu? czy z samego zakwasu dokarmionego?Wiadomo zakwas trzeba dokarmić 10-12 godz przed pieczeniem, a zaczyn?… powstaje z dokarmionego zakwasu i póżniej też trzeba czekać 10 godz. zeby zrobić ciasto własciwe z zaczynu..jak to jest??? pozdrawiam Mati

    • Tosia 27 stycznia 2014 o 20:47

      Nie będę w tej kwestii obiektywna, ja stosuję jedynie metodę z zakwasami, dobrze mi się z nimi pracuje i nie zamierzam tego na razie zmieniać, więc nie poradzę jak to wypada w praktyce z zaczynem.
      Pozdrawiam 🙂

  • Mati 26 stycznia 2014 o 19:45

    Pani Tosiu, a czy można dokarmić zakwas 200gmąki i 200g wody?

    • Tosia 26 stycznia 2014 o 20:12

      Można dokarmić zakwas taką ilością. Z
      darza mi się również dokarmiać w proporcjach ok. 300 g mąki i 300-330 ml wody, wtedy zazwyczaj rozkładam zakwas na dwa słoiki.
      Pozdrawiam 🙂

  • Karolina 12 lipca 2013 o 17:19

    Coś wspaniałego ten chlebek, przepięknie wyrasta.

    Pozdrawiam

  • Marta 25 marca 2013 o 21:34

    Hej!
    Piekłam juz ten chleb kilka razy i bardzo nam skamuje. Wyrasta koncertowo!
    Ale teraz chciałam troszke pokombinować i zastanawiam się nad zamianą mąki chlebowej na razową.
    Czy powinnam zwiększyć ilośc zakwasu, żeby lepiej sobie poradzil z cięższą mąką i lepiej wyrósł?
    Pozdrawiam.

    • Tosia 25 marca 2013 o 21:45

      Hej!
      Ilości zakwasu już na pewno nie zwiększamy, bo w tym przepisie i tak jest go całkiem sporo. Może się wydłużyć czas wyrastania, chociaż nie sądzę.
      Czasem tak piekę, że używam np. 450 g mąki pszennej razowej i 100 g chlebowej, by dodać wypiekowi trochę puszystości. Nie jest to jednak konieczne, może być sama mąką razowa.
      Pozdrawiam i życzę smacznego.

  • Łukasz 11 marca 2013 o 11:46

    Hej Tosia 🙂

    Nic tak nie cieszy piekarza jak pochlebne opinie nt. jego wypieków lub też przepisów___ dlatego też ukłony w Twoją stronę za ten przepis- genialny ! 🙂

    Chlebki piekę od ok roku___ zaczynałem od Waszych przepisów i tego się trzymam 🙂

    Pszenny zakwas zagościł u mnie na dobre – z tego przepisu chleb piękę 2 razy w tygodniu. Piekę jednak w niższej temperaturze bo mi się za bardzo spiekał od dołu.

    Prawdziwy bochen wychodzi z tego przepisu. Idelany do wszystkiego, miękki , sprężysty.

    • Tosia 11 marca 2013 o 17:04

      Hej 🙂
      To prawda, komplementy dla kucharza zawsze są muzyką dla jego uszu. Tak samo jak komentarze, w których okazuje się, że dany przepis sprawdza się w czyjejś kuchni.
      Dziękuję za wiadomość, cieszę się, że chleb smakuje!
      Pozdrawiam.

  • Zbyszek 27 lutego 2013 o 11:42

    40 minut na pieczenie chleba to zdecydowanie za krótko.Ja piekę 1 godz.20min. jest super wypieczony i rumiany.

    • Tosia 27 lutego 2013 o 13:22

      A ja przy bochenku zawierającym 500 g mąki, chleb piekę ok. 40 minut. Wszystko zależy od mocy piekarnika, techniki w jakiej wypiekamy chleb i jego gramatury.
      Przy niskiej gramaturze, w moim piekarniku, po ponad godzinie chleb byłby przypalony z wierzchu i suchy w środku.

  • anna 29 stycznia 2013 o 20:36

    witam jak trzeba zrobic ten zakwas jakie proporcje i ile czasu musi stac

  • Ewa 29 stycznia 2013 o 11:14

    Witam
    czy na zakwasie pszennym mozna piec chleb zytni, i odwrotnie -na żytnim zakwasie chleb pszeenny?

    • Tosia 29 stycznia 2013 o 11:34

      Witam.
      Tak, można je w taki sposób mieszać, planuję w przyszłym tygodniu zamieścić przepis na chleb pszenny na zakwasie żytnim,
      chociaż chleb żytni na zakwasie pszennym też musi być ciekawy.

  • Natalia 18 stycznia 2013 o 07:36

    Witam! Mam pytanie dotyczące zakwasu…Niedawno zrobiłam zakwas żytni 🙂 Udało się! Teraz mam ochotę na chlebek z przepisu powyżej, wczoraj wyjęłam swój zakwas i dokarmiłam, ale mąką pszenna razową??Teraz pracuje, tylko zastanawiam się czy to nie wpłynie na chleb? A i czy zamiast mąki chlebowej 650 mogę dać mąkę pszenna razową 2000??Proszę o pomoc 🙂

    • Tosia 18 stycznia 2013 o 10:05

      Witam.
      Nie słyszałam o takiej praktyce, by zakwas żytni dokarmiać mąką pszenną razową, ale mogę na „chłopski rozum” odpowiedzieć, że to powinno się udać. Na pewno to wpłynie na smak chleba, właściwości zakwasu i konsystencję.
      Jeśli ma Pani możliwość dodać mąkę żytnią razową, to radziłabym jednak nie kombinować. Jeśli ma Pani jedynie pszenną, proszę spróbować.
      Czekam na wieści, co Pani zdecydowała i jakie efekty.
      A w razie czego chętnie polecę inne przepisy z wykorzystaniem zakwasu żytniego.

      • Ula 27 kwietnia 2024 o 06:22

        Mam 3 zakwasy: zytni, pszenny i razowy pszenny…..Pszenny jest podobno 100 letni….dostalam od Wloszki……i naprawde bombluje…dobrze. Pieke na nim chleb pszenny……Nigdy nie mieszam gdy dokarmiam zakwasy, natomiast czesto mieszam jak robie zaczyn…. Jest roznica w smaku w zaleznosci jaki zakwas uzywam. do pieczenia uzywam Dutch oven……(w piekarniku nagrzewam ) …i pieke w piekarniku…Dutch oven to zeliwne naczynie z przykrywka. Chleb zawsze wychodzi dobry…..zytnio-Razowy pieke w foremce …..jesli tylko z maki zytniej razowej. Dlatego ze zupelnie inna jest struktura…bardziej ciezki i mokry…..

  • Kasia 17 stycznia 2013 o 02:55

    Mam może troszkę głupie pytanie, ale 300 g aktywnego zakwasu pszennego to ile to łyżek (lub szklanek)?? Pozdrawiam

    • Tosia 17 stycznia 2013 o 16:54

      Łyżka aktywnego zakwasu pszennego waży ok. 20 gram. Niestety nie mam w tej chwili aktywnego zakwasu, by sprawdzić wagę szklanki zakwasu.
      Czyli 300 g zakwasu to ok. 15 łyżek.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  • Katarzyna 14 grudnia 2012 o 16:25

    A widzisz, z wiekiem to człowiek ma wiele niedostatków… Przepraszam, że tak często komentuję, możesz sądzić, że czepliwie ale to złudzenie. Zawsze z ciekawością oglądam Twoje wypieki i naprawdę jestem pod wrażeniem. Serdecznie Pozdrawiam.

  • Katarzyna 14 grudnia 2012 o 06:59

    Masz rację, że jest zupełnie inny. Ja nie dodaję drożdży bo dzikie drożdże z zakwasu rosną wolniej i te z proszku je przerastają.
    http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/chlebek-pszenny-na-zakwasie.html
    Pozdrawiam.

    • Tosia 14 grudnia 2012 o 13:31

      Tak, dlatego właśnie drożdże podane są w tym przepisie z gwiazdką, można je dodać, aby przyśpieszyć czas wyrastania, ale nie jest to konieczne.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej