Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, masło orzechowe i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mniej więcej 3 minuty.
wyrastanie
310 min
wyrastanie
2. Ciasto formujemy w podłużny bochenek i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Wyrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, nacinamy na środku długą kreską i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej