Czy są tu miłośnicy masła orzechowego? Ten przepis jest dla Was! Skoro mąka żytnia z natury ma lekko orzechowy posmak, postanowiłam dodać do ciasta na chleb pszenno-żytni na zakwasie odrobinę masła orzechowego i wyszło coś pysznego!
Czy są tu miłośnicy masła orzechowego? Ten przepis jest dla Was! Skoro mąka żytnia z natury ma lekko orzechowy posmak, postanowiłam dodać do ciasta na chleb pszenno-żytni na zakwasie odrobinę masła orzechowego i wyszło coś pysznego!
mąka pszenna typ 650 300 g
letnia woda 300 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 150 g
mąka żytnia typ 720 250 g
masło orzechowe 50 g
5 godz. 50 min.
Czas całkowity
5 godz. 10 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, masło orzechowe i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mniej więcej 3 minuty.
2. Ciasto formujemy w podłużny bochenek i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
3. Wyrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, nacinamy na środku długą kreską i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.