Czy są tu miłośnicy masła orzechowego? Ten przepis jest dla Was! Skoro mąka żytnia z natury ma lekko orzechowy posmak, postanowiłam dodać do ciasta na chleb pszenno-żytni na zakwasie odrobinę masła orzechowego i wyszło coś pysznego!
Czy są tu miłośnicy masła orzechowego? Ten przepis jest dla Was! Skoro mąka żytnia z natury ma lekko orzechowy posmak, postanowiłam dodać do ciasta na chleb pszenno-żytni na zakwasie odrobinę masła orzechowego i wyszło coś pysznego!
mąka pszenna typ 650 300 g
letnia woda 300 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 150 g
mąka żytnia typ 720 250 g
masło orzechowe 50 g
5 godz. 50 min.
Czas całkowity
5 godz. 10 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, masło orzechowe i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mniej więcej 3 minuty.
2. Ciasto formujemy w podłużny bochenek i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
3. Wyrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, nacinamy na środku długą kreską i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
Fajny przepis. W związku z tym mam pytanie – czy mąkę psz. typ 650 można zamienić na typ 1850 ? Na pewno chleb będzie bardziej zbity, ale za to zdrowszy. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Można eksperymentować z rodzajami mąki, modyfikując także ilość wody, bo na pewno się zmieni. Będzie to inny chleb niż ten, ale z pewnością wyjdzie.
Witam,
chciałabym pominąć masło orzechowe. Czy resztę składników dodać bez zmian?
Pozdrawiam 🙂
Smaczny, ale nie wyrósł imponująco. Czy mąka żytnia nie wymaga więcej zakwasu?
Nie wymaga więcej zakwasu, tylko aktywnego zakwasu. Czasem zakwas jest leniwy i wymaga więcej czasu by wyrosnąć
Witaj, czy mąkę 650 mogę zastąpić 450 jeżeli tak to czy zmienić pozostałe proporcje?
Tortowa nie bardzo się nadaje do pieczywa, będzie wtedy trzeba dać trochę mniej wody.
Witam, czy nie trzeba zrobić najpierw zaczynu na ten chlebek?
Jestem początkujący w tym temacie .
Aktywny zakwas to dokarmiony ok. 7 godzin wcześniej zakwas, czyli zaczyn, wszystko się zgadza.
Chlebek właśnie się piecze, chyba słabo naciełam bo pęka, ale wyrósł pięknie. Zobaczymy efekt końcowy ?
Trzymam kciuki 🙂
Chlebek jak najbardziej udany, pięknie wyrósł, świetnie smakuje ☺️
Jakim nozem najlepiej nacinac? Moje proby nacinania jak dotad sa nieudane. Ciasto przykleja sie do noza i na pewno to cos, co powstaje, nie wyglada jak rowne naciecie.
Mały, ostry nożyk, albo żyletka na patyczku 🙂
Proszę spróbować nacinać pod kątem, wtedy wyjdą głębsze nacięcia. Nożyk można obtoczyć delikatnie w mące.
Dziewczyny! robię Wasze chleby i są rewelacyjne 😉 wszystkie mi wyszło, co do jednego! (tak, to ja skwasiłam z mrożeniem wyrośniętego świeżego ciasta Tosiu, zaraz leci do piekarnika). Przymierzam się do tego chleba. Ile masła orzechowego mogę dodać, by było wyraźnie wyczuwalne ale żeby nie przegiąć i chleb nie był mdły? 100, 150g? pytam bo nie wiem na ile czuć masło w wypieku 😉 bardzo lubię jego smak, czy może macie jakiś pomysł, żeby przy jego dużej ilości użyć jakiś równoważący dodatek?
Hej,
Co prawda to nie ma większego znaczenia, ale Smakowity Chleb prowadzę bez Śliwki już od kilku lat 🙂
Uważam, że na pierwszy wypiek nie ma sensu dawać więcej niż 100 g masła orzechowego, inaczej chleb wyjdzie zbity i warto sprawdzić smak pod podniebienie. Można dodać np. rozgniecione banany (na słodko), albo solone orzeszki lub daktyle.
Trzymam kciuki za ten chleb, który idzie do piekarnika. Pozdrawiam!
A czy jak uformowałem z tego okrągły bochenek to zmieniać jakoś czas wyrastania?
Czas wyrastania nie, natomiast istnieje duże prawdopodobieństwo, że chleb popęka, bo mąka żytnia średnio sobie radzi w formowanych wypiekach.