Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, masło orzechowe i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mniej więcej 3 minuty.

wyrastanie
310 min
wyrastanie

2. Ciasto formujemy w podłużny bochenek i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Wyrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, nacinamy na środku długą kreską i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.

Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Julitta 20 lipca 2021 o 15:32

    Fajny przepis. W związku z tym mam pytanie – czy mąkę psz. typ 650 można zamienić na typ 1850 ? Na pewno chleb będzie bardziej zbity, ale za to zdrowszy. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    • Małgosia 21 lipca 2021 o 02:28

      Można eksperymentować z rodzajami mąki, modyfikując także ilość wody, bo na pewno się zmieni. Będzie to inny chleb niż ten, ale z pewnością wyjdzie.

  • Ilona 16 marca 2021 o 16:07

    Witam,
    chciałabym pominąć masło orzechowe. Czy resztę składników dodać bez zmian?
    Pozdrawiam 🙂

  • Dorotty 10 września 2020 o 12:26
    Ocena:

    Smaczny, ale nie wyrósł imponująco. Czy mąka żytnia nie wymaga więcej zakwasu?

    • Tosia 5 października 2020 o 13:43

      Nie wymaga więcej zakwasu, tylko aktywnego zakwasu. Czasem zakwas jest leniwy i wymaga więcej czasu by wyrosnąć

  • Daria 18 listopada 2018 o 14:26

    Witaj, czy mąkę 650 mogę zastąpić 450 jeżeli tak to czy zmienić pozostałe proporcje?

  • Michał S. 8 października 2018 o 10:21

    Witam, czy nie trzeba zrobić najpierw zaczynu na ten chlebek?
    Jestem początkujący w tym temacie .

    • Tosia 17 października 2018 o 23:24

      Aktywny zakwas to dokarmiony ok. 7 godzin wcześniej zakwas, czyli zaczyn, wszystko się zgadza.

  • Aga 29 grudnia 2017 o 22:50
    Ocena:

    Chlebek właśnie się piecze, chyba słabo naciełam bo pęka, ale wyrósł pięknie. Zobaczymy efekt końcowy ?

  • Majka 10 grudnia 2017 o 22:30
    Ocena:

    Chlebek jak najbardziej udany, pięknie wyrósł, świetnie smakuje ☺️

  • Joanna 16 września 2017 o 14:44

    Jakim nozem najlepiej nacinac? Moje proby nacinania jak dotad sa nieudane. Ciasto przykleja sie do noza i na pewno to cos, co powstaje, nie wyglada jak rowne naciecie.

    • Tosia 18 września 2017 o 22:26

      Mały, ostry nożyk, albo żyletka na patyczku 🙂
      Proszę spróbować nacinać pod kątem, wtedy wyjdą głębsze nacięcia. Nożyk można obtoczyć delikatnie w mące.

  • Ola kokilka 9 czerwca 2017 o 14:44

    Dziewczyny! robię Wasze chleby i są rewelacyjne 😉 wszystkie mi wyszło, co do jednego! (tak, to ja skwasiłam z mrożeniem wyrośniętego świeżego ciasta Tosiu, zaraz leci do piekarnika). Przymierzam się do tego chleba. Ile masła orzechowego mogę dodać, by było wyraźnie wyczuwalne ale żeby nie przegiąć i chleb nie był mdły? 100, 150g? pytam bo nie wiem na ile czuć masło w wypieku 😉 bardzo lubię jego smak, czy może macie jakiś pomysł, żeby przy jego dużej ilości użyć jakiś równoważący dodatek?

    • Tosia 9 czerwca 2017 o 15:53

      Hej,
      Co prawda to nie ma większego znaczenia, ale Smakowity Chleb prowadzę bez Śliwki już od kilku lat 🙂
      Uważam, że na pierwszy wypiek nie ma sensu dawać więcej niż 100 g masła orzechowego, inaczej chleb wyjdzie zbity i warto sprawdzić smak pod podniebienie. Można dodać np. rozgniecione banany (na słodko), albo solone orzeszki lub daktyle.
      Trzymam kciuki za ten chleb, który idzie do piekarnika. Pozdrawiam!

  • Dariusz 1 listopada 2016 o 11:00

    A czy jak uformowałem z tego okrągły bochenek to zmieniać jakoś czas wyrastania?

    • Tosia 1 listopada 2016 o 11:05

      Czas wyrastania nie, natomiast istnieje duże prawdopodobieństwo, że chleb popęka, bo mąka żytnia średnio sobie radzi w formowanych wypiekach.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej