Od kiedy po raz pierwszy wyhodowałam swój własny zakwas, po prostu uwielbiam dni, które poświęcam na stworzenie na nim ciasta. Po długim praktykowaniu w mojej lodówce zawsze czeka na mnie zakwas żytni i pszenny (z którym dopiero mam zamiar się bliżej zaprzyjaźnić). W każdym momencie mogę go wyciągnąć, dokarmić i pozostaje mi tylko czekać na odpowiedni moment, aby stworzyć najzdrowszy, bo bez zbędnych, sztucznych dodatków, bochenek.

Do dzisiejszego chleba dodałam dość sporą porcję otrębów żytnich. Ma przez to nietuzinkowy miąższ i nie mogę się od niego odkleić:) Ale to przecież samo zdrowie ( w odpowiednich ilościach)!

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Świat wymyślił już tyle dodatków, jakie można położyć na chleb, a ja pod tym względem jestem trochę tradycjonalistką. Mimo, że lubię fikuśne kanapki (to mało powiedziane, uwielbiam!) największą radość sprawia mi jeszcze ciepły chleb zamoczony w mieszance oliwy z oliwek i kilku kropli octu balsamicznego. Mogłabym godzinami zamaczać po kawałku skórki w tej idealnej mieszance. Pewnie nawet nie zauważyłabym ile zjadłam kilogramów chleba.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dzisiaj do samego bochenka dodałam też trochę oliwy, aby nabrał miękkości. Następnym razem muszę wypróbować jeszcze większą ilość, bo niezwykle mi zasmakował i całej mojej rodzinie.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwą z oliwek
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • Zaczyn:
  • 80 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 160 g mąki żytniej typ 720
  • 150 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g otrębów pszennych
  • 50 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na noc, w miseczce przykrytej materiałową szmatką.
  2. Po upływie tego czasu dodaj składniki na ciasto właściwe, całość wymieszaj łyżką, aby składniki stworzyły jednolitą masę i przenieś je do wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 15 cm. Uklep ciasto ręką, wcześniej obsypując klejący wierzch otrębami.
  3. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia przy kaloryferze na ok. 6 godzin (może być dłużej).
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Piecz chleb przez ok. 45 minut.
  6. Daj bochenkowi wystygnąć.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis