Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy. Łączymy z solą, zakwasem i suszoną żurawiną.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do koszyka posypanego mąką. Przykrywamy ściereczką na kolejne 2 godziny.
przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyrośnięte ciasto. Jeśli mamy ochotę, chleb można dodatkowo naciąć.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Bochenek pieczemy przez 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i nastawiamy temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-30 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej