Bardzo lubię wypieki na mące gryczanej, ale zdecydowanie bardziej kiedy jest ona wymieszana z lżejszą mąką. Nie da się ukryć, że gryczana mąka jest bezglutenowa, więc jeśli ktoś jest na diecie bezglutenowej to może z nią śmiało eksperymentować, ale wypieki te będą zawsze trochę bardziej zbite. Natomiast jeśli do ciasta na zakwasie damy mąkę gryczaną i mąkę pszenną lub orkiszową jasną to wychodzi z tego super pulchny, smaczny i całkiem zdrowy bochenek.
A gryczany posmak super komponuje się z jabłkiem, zatem siekajmy je drobno i dodajmy do chlebów 🙂
Czy wyjdzie bez jabłek?
Jak najbardziej wyjdzie, ale może mieć nieco inny kolor miąższu.
Tosiu, a czy można uformować okrągły?
W sensie, czy można formować w bochenek?
Można, chociaż mąka gryczana średnio się nadaje do formowania, ale zdecydowanie więcej tu mąki pszennej, więc powinno się fajnie udać 🙂
Można spróbować i wtedy przerzucić do koszyka wiklinowego w trakcie wyrastania 🙂
Cudny chleb?Wspaniały aromat i smak!
Cieszę się, że się podoba 😉