Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy żółtka, mieszamy.
mieszanie składników
4 min
mieszanie składników
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól. Wsypujemy suche składniki do masy jajecznej, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko roślinne, dodajemy mleko roślinne i jeszcze raz mieszamy, aż uzyskamy zwartą, plastyczną masę.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
3. Formę keksówkę smarujemy topionym masłem. Wykładamy do środka masę na chlebek. WIerzch wyrównujemy łyżką zwilżoną wodą.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony pieczemy do \\\\\\\"suchego patyczka\\\\\\\", wyciągamy z formy i studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej