Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy żółtka, mieszamy.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól. Wsypujemy suche składniki do masy jajecznej, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko roślinne, dodajemy mleko roślinne i jeszcze raz mieszamy, aż uzyskamy zwartą, plastyczną masę.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
3. Formę keksówkę smarujemy topionym masłem. Wykładamy do środka masę na chlebek. WIerzch wyrównujemy łyżką zwilżoną wodą.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony pieczemy do \\\"suchego patyczka\\\", wyciągamy z formy i studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Samkowitą maślany smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 45 min
Czas wyrastania: 3 min
Czas wypieku: 40 min