Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Odstaw pod przykryciem folii na ok. 6-8 godzin.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć. Ciasto powinno być lepkie, ale zwarte. Pozostaw ciasto w misce na ok. 3 godziny. Po upływie pierwszych 1,5 h zagnieć ciasto rękami.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie łącznie 3 h wyrastania wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego kulę. Ciasto oprósz mąką również z wierzchu i przełóż do wyłożonego materiałową szmatką (obsypaną mąką) kosza do wyrastania. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 2-3 h, aby ciasto wyrosło.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Przełóż ciasto z kosza na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz ok. 40 minut aż chleb zbrązowieje. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ela 23 czerwca 2015 o 07:01

    Czy ta łyżeczka zakwasu pszennego to ma być aktywny zakwas?

    • Tosia 23 czerwca 2015 o 13:14

      Nie, to zakwas z lodówki, tyle że doprowadzony chociaż trochę do temperatury pokojowej. Zakwas ten dokarmiamy mąką i wodą tak jak w przepisie i powstanie z tego zaczyn, czyli można to nazwać aktywnym zakwasem, chociaż tutaj występuje inna mąka niż przy klasycznym zakwasie 🙂
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej