Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mąki mieszamy z drożdżami i solą. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wyrabiamy energicznie kilkanaście minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat kuchenny i formujemy bochenek o dowolnym kształcie.
drugie wyrastanie
15 min
drugie wyrastanie
4. Uformowany bochenek nacinamy ostrym nożem i przekładamy do dużego rękawa kuchennego. Końce zawiązujemy lub spinamy załączonymi spinkami. Pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 215 stopni C i pieczemy około 40 minut na złoty kolor.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Gold
Wariant GOLD z dodatkiem masła to nowy mix, którego przyjemny, maślany smak płynie z połączenia olejów i tłuszczów roślinnych oraz masła.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej