Suszone śliwki to dość częsty dodatek jaki możecie spotkać w pieczywie. Sama mam do niego dość dużą słabość. Dodaje bochenkowi słodyczy, która wspaniale łączy się także z wytrawnymi dodatkami.

Ponieważ  całą pewnością "jesteśmy tym co jemy", pewnie wielu ucieszy też fakt, że suszone śliwki, poza oczywistymi walorami smakowymi jakie nadają bochenkowi, mają też zbawienny wpływ na trawienie. Świetnie wpływają na przemianę materii.

chleb pełnoziarnisty

Dlatego zdecydowałam się połączyć je z niezwykle zdrową, również zbawiennie działającą na układ trawienny, mąką pełnoziarnistą. Im mniej mąka jest przemielona, tym więcej zachowuje składników odżywczych. Zachęcam do eksperymentowania z tego typu zdrowymi połączeniami. Na pewno wyjdzie to naszemu ciału na dobre.

Chleb pełnoziarnisty z suszonymi śliwkami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 350 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Połącz ze sobą suche składniki- mąki, drożdże, śliwki i sól.
  2. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodą i rozpocznij zagniatanie ciasta. Zagniataj i dolewaj aż uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję i od tego momentu jeszcze 5 minut.
  3. Wstaw ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy, uklep go w formie, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny aż ciasto znacznie urośnie.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw chleb i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Karolina 15 maja 2013 o 13:14

    KOCHAM TĘ STRONĘ! (-: Za każdym razem gdy mam ochotę upiec chleb (a najchętniej piekłabym codziennie) mogę wybrać inny, a każdy kolejny wydaje się być fajniejszy od poprzedniego.

    Pozdrawiam autorki bloga (-:

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis