Przepis

przygotowywanie składników
40 min
przygotowywanie składników
1. Papryki skrapiamy oliwą, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Upieczone papryki wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 10 minut. Następnie ścigamy skórkę, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, przyprawy, pieczoną paprykę, posiekane chilli i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 6 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie na godzinie. Po tym czasie krótko je składamy i znów przykrywamy. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Formujemy bochenek o dowolnym kształcie i przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę. Wierzch nacinamy i wstawiamy do pieca. Chleb podpiekamy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 25 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Marzena 8 maja 2021 o 00:49
    Ocena:

    Zrobiłam ten chleb. Wyszedł gigant, myślałam że upiekę go w garnku żeliwnym, jak zwykle, a tu niespodzianka. Więc szybka akcja z formowaniem, nacinanie i na blachę do piekarnika. Kostki lodu dodane na spod piekarnika. Bardzo dobry chleb. Bałam się o zakalec, ale nie było. Jedyna różnica z przepisu to zrobiłam autoliza z tylko z suchymi składnikami bez soli, potem dodałam resztę. No i robiłam zaczyn z aktywnego zakwasu pod ten chleb.

    • Małgosia 8 maja 2021 o 09:14

      No tak, 650g mąki to nie byle bochenek 🙂 Potrzeba sporego garnka, by to pomieścić. Autoliza to świetny sposób na wypracowanie ciasta właściwie przy wszystkich drożdżowych/zakwasowych wypiekach.
      Smacznego 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej