Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Płatki owsiane wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy 3 minuty, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy owsiankę, sól, aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
formowanie
3. W czasie wyrastania składamy ciasto co 30 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego płatkami owsianymi. Przykrywamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Jeśli pieczemy chleb w garnku to nagrzewamy go 30 minut wcześniej. Ciasto przerzucamy do garnka i nacinamy według fantazji, pieczemy pod przykryciem 20 minut, następnie w 220 stopniach bez pokrywki i bez termoobiegu (metodą góra-dół) przez kolejnych 20 minut. W sytuacji bez garnka przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem, wierzch nacinamy. Pieczemy 10 minut z termoobiegiem. Następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb w 200 stopniach przez 30 minut.
Smakowita
Upieczony chleb serwujemy ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min