Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Płatki owsiane wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy 3 minuty, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy owsiankę, sól, aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
1 min
formowanie
3. W czasie wyrastania składamy ciasto co 30 minut.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego płatkami owsianymi. Przykrywamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Jeśli pieczemy chleb w garnku to nagrzewamy go 30 minut wcześniej. Ciasto przerzucamy do garnka i nacinamy według fantazji, pieczemy pod przykryciem 20 minut, następnie w 220 stopniach bez pokrywki i bez termoobiegu (metodą góra-dół) przez kolejnych 20 minut. W sytuacji bez garnka przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem, wierzch nacinamy. Pieczemy 10 minut z termoobiegiem. Następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb w 200 stopniach przez 30 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej