Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Płatki owsiane wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy 3 minuty, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy owsiankę, sól, aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto na chleb owsiankowy na zakwasie żytnim zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
1 min
formowanie

3. W czasie wyrastania składamy ciasto co 30 minut. To służy dobremu rozwinięciu siatki glutenowej, by ta mogła utrzymać później uformowany bochenek.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego płatkami owsianymi. Przykrywamy na 2 godziny w ciepłym miejscu do drugiego wyrastania.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Jeśli pieczemy chleb w garnku to nagrzewamy go 30 minut wcześniej. Ciasto przerzucamy do garnka i nacinamy według fantazji, pieczemy pod przykryciem 20 minut, następnie w 220 stopniach bez pokrywki i bez termoobiegu (metodą góra-dół) przez kolejnych 20 minut. W sytuacji bez garnka przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem, wierzch nacinamy. Pieczemy 10 minut z termoobiegiem. Następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb w 200 stopniach przez 30 minut.

Ocena czytelników: 4.75 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Kasia 12 marca 2023 o 10:23

    Witam, co oznacza składanie ciasta chlebowego co 30 minut?

    • Małgosia 12 marca 2023 o 11:05

      Ciasto chlebowe co 30 minut chwytamy lekko od spodu, rozciągamy i zakładamy na górę mniej więcej jak kopertę kolejno z czterech stron.

  • Marynia 16 listopada 2022 o 08:44
    Ocena:

    Dzień dobry, dziś rano wyjęłam chleb z automatu i jest naprawdę bardzo dobry. Następnym razem dodam odrobinkę więcej soli. Dałam też jeden chlup mleka więcej niż w przepisie. Miałam dość leniwy zakwas, ale na szczęście chleb wyrósł.
    Dla wszystkich, którzy chcą używać wypiekacza do chleba: zaprogramowałam sobie tryb pieczenia chleba na zakwasie: najpierw program „zagniatanie”. Jak się skończy, to zrobiłam: zupełnie bez zagniatania, maksymalny czas garowania (u mnie łącznie 2,5h) i potem od razu pieczenie (45′). Niczego nie trzeba kontrolować, chleb gotowy na śniadanie.

  • Kasia 18 lutego 2022 o 11:24
    Ocena:

    Chleb upieczony, bardzo fajnie wyrastał. W smaku też bardzo dobry, nie jest kwaśny. U mnie piekł się cały czas z parą. Ciekawy przepis, zapisuję 🙂

  • Petrus 5 stycznia 2022 o 17:23
    Ocena:

    Super przepis, chleb bardzo dobry i super pachnie. Dziękuję!

  • Ewa 3 maja 2021 o 20:34

    Chcę upiec go w foremce, czy temperatura 220 czy 200 góra-dół ?

  • Dorota 1 października 2020 o 21:17

    W przepisie w składnikach jest mowa o garści ziół a nie ma ilości platkow owsianych ani mleka

  • Marzena 17 września 2020 o 12:26

    W liscie skladnikow nie ma wzmianki o platkach owsianych a potem pojawiaja sie w przepisie. Lista zawiera ziola a w wykonaniu nic sie o tym nie mowi. Czy wszystko jest ok z tym przepisem? Mam wielka ochote go wyprobowac ale chyba cos tu nie pasuje.. Pozdrawiam.

    • Tosia 5 października 2020 o 14:06

      A to bardzo dziwna sprawa! Rzeczywiście tak się stało, już poprawiłam.
      Udanych wypieków 🙂

  • Kasia 9 września 2020 o 16:21

    Dzień dobry,
    mam dziwne wrażenie, że jakiś czas temu, kiedy wchodziłam w ten przepis, płatki owsiane widniały na liście składników, a teraz zastąpiły je zioła. Nawet w opisie pojawia się owsianka. Czy to na pewno nie błąd? A może to ja już pogubiłam się w przepisach. 😉

    • Tosia 5 października 2020 o 14:06

      A to bardzo dziwna sprawa! Rzeczywiście tak się stało, już poprawiłam.
      Udanych wypieków 🙂

  • Hania 7 września 2020 o 22:18

    Dzień dobry, chlebek wyglada bardzo apetycznie. Niestety w przepisie brakuje ilości płatków owsianych oraz mleka, czy mogę prosić o doprecyzowanie?

    • Tosia 5 października 2020 o 14:07

      A to bardzo dziwna sprawa! Rzeczywiście zniknęło, już poprawiłam 🙂

  • Agnieszka 2 września 2020 o 11:26

    Dzień dobry, mam pytanie odnośnie owsianki. W kroku pierwszym opisane jest przygotowanie owsianki ale w sekcji składniki nie ma podanej gramatury płatów i mleka. Czy mogę prosić o uzupełnienie przepisu?

    • Tosia 5 października 2020 o 14:07

      A to bardzo dziwna sprawa! Rzeczywiście zniknęło, już poprawiłam 🙂

  • Agusik kulinarnie 30 czerwca 2020 o 20:51
    Ocena:

    Bardzo smaczny.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej