Kochacie delikatny, lekko słodkawy smak owsianki? Teraz odnajdziecie go również w tym rumianym bochenku!
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb owsiankowy na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Witam, co oznacza składanie ciasta chlebowego co 30 minut?
Ciasto chlebowe co 30 minut chwytamy lekko od spodu, rozciągamy i zakładamy na górę mniej więcej jak kopertę kolejno z czterech stron.
Dzień dobry, dziś rano wyjęłam chleb z automatu i jest naprawdę bardzo dobry. Następnym razem dodam odrobinkę więcej soli. Dałam też jeden chlup mleka więcej niż w przepisie. Miałam dość leniwy zakwas, ale na szczęście chleb wyrósł.
Dla wszystkich, którzy chcą używać wypiekacza do chleba: zaprogramowałam sobie tryb pieczenia chleba na zakwasie: najpierw program „zagniatanie”. Jak się skończy, to zrobiłam: zupełnie bez zagniatania, maksymalny czas garowania (u mnie łącznie 2,5h) i potem od razu pieczenie (45′). Niczego nie trzeba kontrolować, chleb gotowy na śniadanie.
Jeśli automat ma program do chleba na zakwasie, to nic tylko piec 🙂 Życzę smacznego!
Chleb upieczony, bardzo fajnie wyrastał. W smaku też bardzo dobry, nie jest kwaśny. U mnie piekł się cały czas z parą. Ciekawy przepis, zapisuję 🙂
Para bardzo służy chlebom podczas wypiekania. Świetny ruch 🙂
Super przepis, chleb bardzo dobry i super pachnie. Dziękuję!
Cieszę się, że przepis się sprawdził! Życzę samych udanych wypieków 🙂
Chcę upiec go w foremce, czy temperatura 220 czy 200 góra-dół ?
Może być 220 na 10-15 minut, a następnie 200 już do końca pieczenia.
W przepisie w składnikach jest mowa o garści ziół a nie ma ilości platkow owsianych ani mleka
W liscie skladnikow nie ma wzmianki o platkach owsianych a potem pojawiaja sie w przepisie. Lista zawiera ziola a w wykonaniu nic sie o tym nie mowi. Czy wszystko jest ok z tym przepisem? Mam wielka ochote go wyprobowac ale chyba cos tu nie pasuje.. Pozdrawiam.
A to bardzo dziwna sprawa! Rzeczywiście tak się stało, już poprawiłam.
Udanych wypieków 🙂
Dzień dobry,
mam dziwne wrażenie, że jakiś czas temu, kiedy wchodziłam w ten przepis, płatki owsiane widniały na liście składników, a teraz zastąpiły je zioła. Nawet w opisie pojawia się owsianka. Czy to na pewno nie błąd? A może to ja już pogubiłam się w przepisach. 😉
A to bardzo dziwna sprawa! Rzeczywiście tak się stało, już poprawiłam.
Udanych wypieków 🙂
Dzień dobry, chlebek wyglada bardzo apetycznie. Niestety w przepisie brakuje ilości płatków owsianych oraz mleka, czy mogę prosić o doprecyzowanie?
A to bardzo dziwna sprawa! Rzeczywiście zniknęło, już poprawiłam 🙂
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie owsianki. W kroku pierwszym opisane jest przygotowanie owsianki ale w sekcji składniki nie ma podanej gramatury płatów i mleka. Czy mogę prosić o uzupełnienie przepisu?
A to bardzo dziwna sprawa! Rzeczywiście zniknęło, już poprawiłam 🙂
Bardzo smaczny.