Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąki, drożdże, sól, ziarna i oregano. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Po dolaniu odpowiedniej ilości ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję, trochę jak ciepła plastelina. Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2.Uformuj z ciasta kształt elipsy i uklep, aby stworzyć podstawę. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj folią aluminiową zostawiając trochę luzu z góry, aby ciasto miało szansę wyrosnąć. Daj ciastu podwoić objętość w ciepłym miejscu (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) w ciągu ok. 1,5 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb orkiszowy z ziarnami słonecznika przez ok. 30 min., aż chleb zbrązowieje. Zrób test suechego patyczka, czyli sprawdź, czy po włożeniu w chleb wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Dziad Mar 11 lipca 2022 o 17:55
    Ocena:

    Chleb bardzo smaczny , ale ja dodaję łyżkę oregano zamiast łyżeczki i łyżkę czarnuszki , a 5 minut przed końcem spryskuję wodą , co daje grubą chrupiącą skórkę.

  • Agnieszka 23 października 2018 o 10:52

    Witam. Czy zamiast mąki orkiszowej typ 720 można w tym przepisie dać orkiszowa 1850? Pozdrawiam Agnieszka.

    • Tosia 23 października 2018 o 22:54

      Dzień dobry,
      Można ewentualnie taką modyfikację zrobić, ale chleb będzie na pewno bardziej zbity i będzie trzeba dać więcej wody.

  • Marta 1 lutego 2013 o 17:34

    Witam.
    Zdecydowanie chleb jest niepowtarzalny, bardzo smakowity. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej