Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz dodatkowych 100 g mąki orkiszowej.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
2. Pomieszaj drewnianą łyżką, przykryj miskę materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na co najmniej 4 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu dodaj 100 g mąki orkiszowej, wymieszaj tak aby powstała jednolita masa i przenieś masę do natłuszczonej i obsypanej otrębami (aby chleb się nie przykleił) prostokątnej formy. Przykryj formę materiałową szmatką i odłóż w temperaturze pokojowej na noc, lub do czasu aż ciasto urośnie do wysokości formy.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Gdy ciasto wyrośnie, nastaw piekarnik na 220 stopni. Gdy dostatecznie się rozgrzeje, wsadź formę i piecz chleb przez ok. 40 minut. Okrój chleb i wyjmij z formy. Daj mu ostygnąć.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 5 stycznia 2013 o 18:34

    Witam.
    Następny chlebek upieczony, bardzo dobry. Mój zakwas już jest dokarmiany kilka razy, jest już aktywny dostatecznie, piecze się na nim świetne chleby, Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej