Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, cukier, przyprawy i dokładnie mieszamy. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas. Powoli wlewając letnią wodę i oliwę, zaczynamy wyrabiać ciasto. Można to zrobić mikserem, chociaż ręcznie lepiej wyczuć ciasto. Po ok. 5 minutach wyrabiania ciasto będzie zwarte, ale trochę lepkie.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i chwilę zagniatamy ciasto zginając je według ruchów wskazówek zegara i formując okrągły bochenek. Ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka podsypanego mąką (lub do formy keksówki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 2,5 h w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Blaszkę wykładamy pergaminem, koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę (lub zostawiamy ciasto z formie keksówce). Chleb z wierzchu smarujemy zimną wodą, posypujemy kaszą i dodatkowymi przyprawami. Ostrym nożem nacinamy i wkładamy do pieca. Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczony bochenek studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Smakowita Gold
Wariant GOLD z dodatkiem masła to nowy mix, którego przyjemny, maślany smak płynie z połączenia olejów i tłuszczów roślinnych oraz masła.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej