Przepis

wyrabianie
15 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami instant, 40 g maku i cukrem. Dodajemy sól i dolewamy letnie mleko. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Powinno być miękkie i delikatne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat kuchenny i formujemy prostokątny bochenek lub bochenek o wybranym kształcie. Uformowany bochenek zwilżamy mlekiem lub wodą i obficie posypujemy makiem.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowany chleb mleczny z makiem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Wyrośnięty mleczny chleb z makiem nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C. Pieczemy 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy kolejne 25-30 minut, na rumiano.
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen
Smakowita Omega 3
Wariant OMEGA 3 z ziaren rzepaku to nowy produkt o delikatnej, kremowej konsystencji i świetnym smaku.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej