Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z 3 łyżkami maku. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po kilku minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Jeśli ciasto lepi się do rąk, należy podsypać jeszcze mąką.
wyrastanie
105 min
wyrastanie
2. Formujemy okrągły bochenek z ciasta i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1h i 45 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Po wyrośnięciu chleba, nacinamy go ostrym nożem z wierzchu (widoczne na zdjęciu). Do powstałych szczelin wsypujemy mak. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, z opcją góra+dół. Chleb pieczemy 25 minut, następnie zmniejszamy do 180 i dopiekamy 10 minut. Upieczony chleb będzie rumiany. Przed podaniem studzimy chleb na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 11 lutego 2015 o 01:56
    Ocena:

    Bardzo fajny chlebek, miąższ delikatny z subtelnie chrupiącymi ziarenkami maku. Ma taki posmak, czy jak to nazwać, którego chleby z wodą nie mają, trochę podobny do kefiru (w chlebie oczywiście). W moim grzejącym tylko od góry piekarniku niestety góra mocno się spiekła (już po 20 minutach czuć było spalenizną :)) a dół taki tylko lekko zarumieniony, więc jak ktoś ma podobne skaranie z piekarnikiem, to lepiej chyba zmniejszyć temperaturę wcześniej.

    • Tosia 11 lutego 2015 o 11:08

      Tak, jeśli są problemy z grzałką to lepiej od początku zmniejszyć temperaturę, a po połowie czasu pieczenia, chleb można wyjąć s formy odwrócić „do góry nogami”, aby dobrze dopiec z drugiej strony 🙂
      Jeśli przypadł ten chleb do gustu to polecam też maślankowy: https://smakowitychleb.pl/chleb-maslankowy/

  • majko 15 lutego 2013 o 09:53

    Drożdże suszone instant?

    • Tosia 15 lutego 2013 o 10:02

      Tak, drożdże suszone instant, ale można je zastąpić drożdżami świeżymi (ok. 8-10 g).
      Świeże drożdże należy wcześniej zalać kilkoma łyżkami letniej wody i dodać łyżeczką cukru. Wymieszać, rozpuścić, zostawić na kilka minut i dodać do mąki.

  • Miaugorzata 2 stycznia 2013 o 20:11

    Wyjątkowo smaczny, delikatny smak. Od dziś jeden z moich ulubionych:)

  • Anna 27 października 2012 o 16:53
    Ocena:

    3 łyżki mąki + łyżka… – to ostatni punkt wymienionych składników – łyżka czego?
    Nie używam drożdży suszonych, jaki zatem będzie „przelicznik” na zwykłe drożdże?

    • Tosia 27 października 2012 o 22:01

      Chodziło tutaj o mak, przez przypadek zamiast A kliknęłam Ą.
      Jeśli chodzi o zwykłe drożdże to przelicznik wynosi ok. 12 g pokruszonych świeżych drożdży, rozpuszczonych w letnim mleku.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej