Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas żytni, maślankę i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowaną kulę z ciasta na chleb maślankowy na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h w ciepłym miejscu. Pora na pierwsze wyrastanie chleba.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb przekładamy na oprószony mąką blat. Odgazowujemy ciasto i składamy je tworząc kształtną kulę. Przekładamy ją do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb maślankowy na zakwasie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej