Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, maślankę i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowaną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Odgazowujemy ciasto i składamy je tworząc kształtną kulę. Przekładamy ją do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej