Maślanka wyjątkowo smakuje latem gdy popijam nią ziemniaki posypane koperkiem z jajkiem sadzonym. Ale zimą również świetnie się sprawdza w kuchni jako dodatek do ciasta chlebowego na zakwasie. Dzięki temu wypiek ma sprężysty miąższ.
Maślanka wyjątkowo smakuje latem gdy popijam nią ziemniaki posypane koperkiem z jajkiem sadzonym. Ale zimą również świetnie się sprawdza w kuchni jako dodatek do ciasta chlebowego na zakwasie. Dzięki temu wypiek ma sprężysty miąższ.
mąka pszenna typ 650 600 g
letnia woda 150 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywnego zakwasu żytniego 150 g
maślanki 250 g
4 godz. 40 min.
Czas całkowity
4 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
Dziękuje za przepis na ten pyszny chleb od dawna takiego szukałam
, miękisz jest idealny a proces bardzo łatwy w wykonaniu , 100 g pszennej zamieniłam na 50g orkiszu i 50g samo paszy 😊
Zacna modyfikacja przepisu 🙂
Jeden z moich ulubionych przepisów. Szkoda, że nie można wkleić zdjęcia.
Moja zmiana to nocne wyrastanie w lodówce. Dzieķi !
Wierzę! Maślanka daje niepowtarzalny smak wszystkim wypiekom. Nocne wyrastanie w chłodzie to bardzo wygodny sposób garowania chleba. Każdy bochenek zyskuje na smaku po tak długim i spokojnym wyrastaniu.
Czy mogę prosić o informację w jaki sposób zmienić na nocne wyrastanie ? Czy po wyrobieniu ciasta przełożyć do koszyka i do lodówki na noc np. na 12h ? Rano wyjąć i można piec ? dziękuję za wskazówki
Dokładnie tak robię. Na ostatnie wyrastanie wstawiam na dolną półkę lodówki. Trzeba tylko pamiętać, by szczelnie owinąć folią koszyk z ciastem, bo obeschnie. I rano do rozgrzanego pieca.
Witam, czy można zrobić ten chlebuś w keksówce???
Oczywiście, można upiec chleb w foremce.
Przepis wyglada bardzo kusząco 😄Czy można upiec ten chleb w garnku rzymskim? Właśnie uczę się z niego korzystać … 😉
Oczywiście, że można użyć garnka rzymskiego. To bardzo skuteczna metoda pieczenia chleba w domowym piekarniku 🙂
Robilem ten przepis co do grama z maślanką (zwykła z biedronki – wstrząśnięta:)) i za każdym razem wyszedł piękny rumiany chlebek. Piękna wielka kula. Nie wiem czy to miało znaczenie ale mój aktywny zakwas jest nadal dość gęsty. Dziękuję za przepis
Cieszę się, że wypiek się udał – chleb na maślance jest wyjątkowo smaczny 🙂 Zakwas ma prawo być gęsty lub rzadszy, wszystko zależy od sposobu jego prowadzenia, a także od rodzaju mąki.
Pozdrawiam.
Rewelacyjny przepis. Najlepszy chleb jaki do tej pory piekłam. Robiłam już dwa razy. Za drugim ciasto było bardziej rzadkie więc z koszyka przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Pięknie wyroslo. Może chleb nie wygląda jak z obrazka ale smakuje jak z piekarni 😋
Wlasnie odkroilam kromke pysznego,pachnacego…
Wg.niektory komentarzy ciasto wychodzilo zbyt plynne,dlatego nieco zmienilam proporcje: 500g maki chlebowej,100g pszennej razowej,250g maslanki i 125 ml wody,wyrabialam mikserem ok.5 min az do uzyskania jednolitego ciasta.Reszte robilam wg.przepisu.Efekt idealny:)
Mam pytanko 🙂
Czy po pierwszym wyrastaniu mozna odlozyc ciasta do sloika z zakwasem?
Pozdrawiam
Do zakwasu nie, bo stracimy zakwas. Takie odłożone ciasto to już będzie ciasto zakwaszane, inna historia 🙂
Czy zamiast maślanki można użyć kefiru?
Tak
Ciasto niestety wyszło bardzo rzadkie, mam nadzieję że coś z tego wyjdzie bo szkoda zakwasu 🙁 Wszystko robione według przepisu, maślanka również wcześniej wstrząśnięta.
Chlebek przerzuciłam do formy i wyszedł pyszny 🙂 Sprężysty i mięciutki!!!
Maslanka jest za rzadka. W przepisie ilosc maki jest za mala przy dodawaniu maslanki. Ciasto wychodzi lejaceJa dodaje jogurt i teraz dopiero jest super chlebek. Zmienilam tez ilosc wody na mniej.
Chcę kupić koszyki. Widzę, że większość przepisów jest na chleb ze składników o łącznej wadze ok. 1 kg. Niestety nie kupię na raz koszyczków i podłużnych i okrągłych. Czy chleb, który u Państwa wyrastał w koszyku okrągłym jak maślankowy, zrobić w koszyku podłużnym?
Można zrobić w podłużnym, tak 🙂
Zabralam sie za pieczenie tego chlebka dzis po raz pierwszy. Nie przeczytalam komentarzy. Ciasto rzadkie mi wyszlo. Napisala Pani ,ze powinien byc jogurt i jest poprawione. Niestety w przepisie nadal widnieje jogurt. Prose to poprawic bo naprawde marnuje sie produkty.
Widnieje maslanka w przepisie a nie jogurt.
A gdzie niby widzi Pani jogurt?
Pani Tosiu!
Z calym szacunkiem do Pani ale niestety musze zwrocic Pani uwage. W przepisie nadal istnieje maslanka a nie jogurt. W jednym z ponizszych Pani komentarzy przeczytalam co Pani napisala:
Tosia 27 stycznia 2020 o 10:36
To prawda, wkradł się chochlik, ale już poprawione 🙂
To jest Pani odpowiedz na temat bledu w przepisie. Miala Pani poprawic zamiast maslanki powinien byc jogurt.
Maslanka jest zbyt wodnista i ciasto sie rozlewa. To nie jest rozwiazanie aby dosypywac maki bo to przeczy wszystko co jest w przepisie. Prosze poprawic przepis. Dziekuje.
fajny przepis nawet dla chłopa znudzonego kwarantanną 🙂 PS pani Sylwio, a zresztą… 😀
Ale Pani Tosia poprawiła jogurt na maślankę. I tak powinno być. Maślanka jest poprawnym składnikiem, nie jogurt.
Dzień dobry,
Czy można użyć tutaj mąki pszennej typu 750? 🙂 Czy zmienia to jakoś proporcje?
Witam. Mam pytanie czy tej wody. Nie za dużo w tym przepisie bo mi się ten chleb rozlał na blasze myślę że 150 było by Oki. Robiłem już kilka chlebów z pani przepisów ale ten jest nie udany. ☹️☹️☹️😂🤔
Pewnie wszystko zależy od tego czy maślanka jest wodnista i wstrząśnięta przed otwarciem, czy np. gęsta jak jogurt.
Zrobiłam swój pierwszy zakwas z pani przepisu😊 i dziś wymieszałam ciasto na chleb z maślanką. Mam jednak wątpliwości co do gęstości ciasta. Moje jest raczej lekko lejące a u pani na zdjęciu wygląda na raczej zwarte. Dosypać maki czy zostawić?
Tak, proszę dosypać.
Pani Tosiu myślę, że wkradł się błąd w składnikach wypieku, zamiast maślanki jest jogurt.
Ela
To prawda, wkradł się chochlik, ale już poprawione 🙂