Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu

1. Dzień 1. Przyrządzamy zaczyn żytni. Wcześniej przygotowany zakwas łączymy z 130 g mąki żytniej razowej i wodą (120 ml). Składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Otręby żytnie wrzucamy do miseczki i zalewamy 220 ml wrzącej wody (zdjęcie numer 2, krok 1). Otręby powinny zostać zakryte wodą i dokładnie wymieszane. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc.

wyrabianie
3 min
wyrabianie

2. Dzień 2. Do zaczynu dodajemy 90 g pozostałej mąki żytniej razowej oraz 110 ml wody. Dokładnie mieszamy.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

3. Odstawiamy na kolejne 4 godziny. Po tym czasie zakwas powinien zwiększyć swoją objętość i mieć trochę wklęsłą powierzchnię (zdjęcie numer dwa, krok 2).

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników

4. Na suchej patelni prażymy przez kilka minut dwie łyżki mąki razowej. Odstawiamy z ognia i studzimy. Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodajemy namoczone dnia poprzedniego otręby. Wsypujemy także mąki: żytnią, razową oraz podprażoną. Na koniec dolewamy letnią wodę i wsypujemy cukier, szybko mieszamy wszystkie składniki, aby dokładnie się połączyły. Konsystencja ciasta chlebowego powinna być raczej luźna. W ostatnim etapie dodajemy sól, rozpuszczoną w odrobinie wody. Składniki jeszcze raz chwilę mieszamy.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

5. Na suchej patelni prażymy przez kilka minut dwie łyżki mąki razowej. Odstawiamy z ognia i studzimy. Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodajemy namoczone dnia poprzedniego otręby. Wsypujemy także mąki: żytnią, razową oraz podprażoną. Na koniec dolewamy letnią wodę i wsypujemy cukier, szybko mieszamy wszystkie składniki, aby dokładnie się połączyły. Konsystencja ciasta chlebowego powinna być raczej luźna. W ostatnim etapie dodajemy sól, rozpuszczoną w odrobinie wody. Składniki jeszcze raz chwilę mieszamy.

pieczenie
70 min
pieczenie

6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220-250 stopni. Przed pieczeniem ponownie smarujemy wodą wierzch ciasta. Pieczemy chleb z włączonym termoobiegiem przez 15 minut. Dalej wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. W tej temperaturze pieczemy przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut (w sumie 1 h 10 minut). Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy w formie. Obkrawamy boki keksówki i wyciągamy ostudzony chleb. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami to produkt roślinny, doskonały dla każdego – również dla osób na diecie wege. Prosto z ziaren z pełnią smaku!
Więcej o tym wariancie
Pestki dyni
Pestki dyni
Charakterystyczne, zielone, płaskie pestki to wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek do codziennej kuchni. Są przyjemnie orzechowe, a prażenie lub pieczenie sprawia, że ich smak staje się jeszcze intensywniejszy.
Dowiedz się więcej