Dziś wielki dzień dla wszystkich miłośników wypieku domowego pieczywa. W Światowy Dzień Chleba, domowi piekarze ze wszystkich kontynentów łączą się i rozgrzewają piekarniki. To dobra okazja, aby docenić codzienny chleb powszedni i pomyśleć o tych, którzy nie zawsze mogą go jeść (z różnych przyczyn). To także znakomity moment, aby zachęcić do wspólnego pieczenia kogoś kto o tym marzył od dawna, ale brakowało mu odwagi. Pieczenie chleba może być naprawdę łatwe i przyjemne, dlatego warto dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami z innymi.
Światowy Dzień Chleba to nie konkurs na najładniejszy wypiek, nie chodzi o to, aby upiec najtrudniejszy w przygotowaniu chleb, ale taki, jaki nam smakuje lub sprawi dużo radości. Już od jakiegoś czasu marzył mi się chleb z sosem karmelowym, więc zdecydowałam, że upiekę go właśnie z okazji dzisiejszego święta.
Karmel często dodawany jest razem z innymi paskudnymi polepszaczami do napompowanego z marketu chleba. Ma on przede wszystkim barwić, aby udawać, że wypiek z taniej mąki pszennej jest w rzeczywistości chlebem zdrowotnym, upieczonym na mące razowej.
Jeśli jednak wykorzystamy karmel do prawdziwego chleba na zakwasie, z dodatkiem mąki chlebowej i pełnoziarnistej, może on nabrać ciekawych walorów smakowych. Aby mój eksperymentalny wypiek nie stwardniał, postanowiłam, że do karmelu dodam śmietankę kremówkę i cynamon. W ten sposób postał sos karmelowy, który w połączeniu z gruszką smakuje wyśmienicie.
Witam,
piekę z Wami już od jakiegoś czasu.Zastanawiam się nad upieczeniem tego bochenka,ale mój mąż nie za bardzo lubi różne nietypowe dodatki do chleba.Stąd moje pytanie-czy smak karmelu jest bardzo wyczuwalny?Czy chleb nadaje się róznież do wytrawnych kanapek?
Pozdrawiam!
Kamila
Witam serdecznie,
Nie, karmel nadaje słodkiego posmaku, ale nie jest mocno wyczuwalny. Pasuje do wytrawnych kanapek, chociaż to zdecydowanie kwestia gustu, ja lubię np. maślaną bułkę używać do burgerów, czy jeść chałkę ze słonymi dodatkami, więc nie jestem obiektywna 🙂
Pozdrawiam!
Dzięki 🙂 W takim razie ten bochenek jest pierwszy na mojej liście do upieczenia 🙂
Pozdtawiam!
Upiekłam!Bardzo smaczny chlebek 🙂
Cieszę się, dzięki za komentarz 🙂
Wow, this looks gorgeous! Great idea! Thank you for participating in World Bread Day 2014!
Łał, to musiał być zupełnie wyjątkowy bochenek 🙂