Dziś wielki dzień dla wszystkich miłośników wypieku domowego pieczywa. W Światowy Dzień Chleba, domowi piekarze ze wszystkich kontynentów łączą się i rozgrzewają piekarniki. To dobra okazja, aby docenić codzienny chleb powszedni i pomyśleć o tych, którzy nie zawsze mogą go jeść (z różnych przyczyn). To także znakomity moment, aby zachęcić do wspólnego pieczenia kogoś kto o tym marzył od dawna, ale brakowało mu odwagi. Pieczenie chleba może być naprawdę łatwe i przyjemne, dlatego warto dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami z innymi.
Światowy Dzień Chleba to nie konkurs na najładniejszy wypiek, nie chodzi o to, aby upiec najtrudniejszy w przygotowaniu chleb, ale taki, jaki nam smakuje lub sprawi dużo radości. Już od jakiegoś czasu marzył mi się chleb z sosem karmelowym, więc zdecydowałam, że upiekę go właśnie z okazji dzisiejszego święta.
Karmel często dodawany jest razem z innymi paskudnymi polepszaczami do napompowanego z marketu chleba. Ma on przede wszystkim barwić, aby udawać, że wypiek z taniej mąki pszennej jest w rzeczywistości chlebem zdrowotnym, upieczonym na mące razowej.
Jeśli jednak wykorzystamy karmel do prawdziwego chleba na zakwasie, z dodatkiem mąki chlebowej i pełnoziarnistej, może on nabrać ciekawych walorów smakowych. Aby mój eksperymentalny wypiek nie stwardniał, postanowiłam, że do karmelu dodam śmietankę kremówkę i cynamon. W ten sposób postał sos karmelowy, który w połączeniu z gruszką smakuje wyśmienicie.