Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników

1. Przygotuj puree z dyni. Najpierw dynię kroimy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na gładką masę. Innym sposobem jest ugotowanie dyni w wodzie przez 30 minut, a następnie odsączenie z wody i zmiksowanie.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Do suchych składników dodajemy puree z dyni i mieszamy przez minutę. Następnie stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut mikserem, pod koniec dorzucamy posiekane drobno listki szałwii.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

3. Misę z ciastem na chleb dyniowy z szałwią przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Po podwojeniu objętości ciasta, oprószamy z wierzchu je mąką, a także swoje dłonie. Wyciągamy ciasto na blat i zagniatamy przez minutę, po to by uformować zgrabny, okrągły bochenek. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na pół godziny.

pieczenie
35 min
pieczenie

5. Bochenek nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości, na około chleba, co 2 cm (widać na zdjęciu). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 2.5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Ala 12 listopada 2023 o 19:48
    Ocena:

    Wyszedł pyszny 😉

  • Joanna 30 października 2022 o 19:18

    Dzień dobry, czy mogę zastąpić szałwię innymi ziołami ?

  • Galka 12 stycznia 2020 o 22:44

    Bardzo dobry , tylko ze szybko znikl )))

  • Aleksandra 28 listopada 2018 o 12:57

    A czy można użyć innej mąki np. orkiszowej albo żytniej? Albo chociaż wymieszać?

  • Baltazar 10 listopada 2018 o 11:40

    Pycha. Można upiec na drożdżach?

  • Mirella 26 listopada 2016 o 09:54

    Wczoraj upiekłam chlebek, po raz pierwszy w ogóle chleb. Wyszedł rewelacyjnie zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym. Polecam:)

  • Agnieszka 11 września 2016 o 23:29

    Witam, dopiero zaczynam przygodę z wypiekami (jakimikolwiek) i proszę wybaczyć pytanie: ale jak przygotować rozczyn ze swiezych drożdży aby nie zepsuć przepisu?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam ?

  • Gosia 26 października 2014 o 14:35

    Witam, a cZy mozna zamiast maki pszennej użyć gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej? Jestem na diecie eliminacyjnej i akurat mogę tamte maki i dynie. Pozdrawiam

    • Tosia 27 października 2014 o 08:39

      Witam.
      Modyfikowanie klasycznych przepisów na bezglutenowe nie jest prostą sprawą. Można spróbować, ale ciasto i smak będą zupełnie inne. Wypieki bezglutenowe nie rosną tak spektakularnie i nie będą miały sprężystego miąższu.
      Więcej bezglutenowych przepisów znajdzie Pani tu: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
      Pozdrawiam.

      • Gosia 27 października 2014 o 08:59

        Dziękuje. Spróbuje pokombinować z mąkami. Chlebek gryczany robiłam (tylko bez miodu, bo tez nie moge) i wyszedł bardzo dobry. Gotowe bezglutenowe pieczywo sie nie umywa. Pozdrawiam

  • Dorotha 8 października 2013 o 21:08

    Czy można ten chleb zrobić na świeżych drożdżach? jeśli tak – ile ich dać na rozczyn?

    • Tosia 8 października 2013 o 22:21

      Tak, można, w przeliczeniu na świeże to mniej więcej tylko 10-15 g drożdży do przygotowania rozczynu. W razie dalszych pytań służę pomocą i pozdrawiam!

  • Aśka 7 stycznia 2013 o 21:49

    „Jeśli lubicie dynię i piec domowy chleb, to nie powinniście „przejść” obojętnie obok tego bochenka”- oooo właśnie! Co prawda przygodę z pieczeniem rozpoczynam, ale dynię uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niej jesieni, a nawet zimy- póki starczy surowca 🙂 . Ten chleb absolutnie musiałam wypróbować (nie bez znaczenia był fakt, że moja dynia przeznaczona pod nóż była siostrą bliźniaczką tej ze zdjęcia). Wyszedł bardzo smaczny, urósł aż miło, dobrze się go kroi- jest sprężysty, kolor bardzo optymistyczny. Kolejny taki bochenek już wkrótce powstanie na pewno :). Pozdrawiam wszystkie dyniomaniaczki 😛

    • Tosia 7 stycznia 2013 o 22:38

      Bardzo mnie to cieszy, że chlebek wyszedł smaczny.
      Pozdrawiam serdecznie dyniomaniaczkę i zachęcam też do eksperymentów z innymi wypiekami z naszej strony 🙂

  • Gosia 5 listopada 2012 o 20:52
    Ocena:

    Moja przygoda z chlebem trwa dopiero kilka miesięcy, ale ten chleb (dyniowy) to mój ulubiony, piekłam go już wielokrotnie, ale tylko w foremce, jakoś nie wychodzi mi okrągły bochenek. Ale nic on nie traci na smaku i uroku

    • Tosia 5 listopada 2012 o 21:25

      Bardzo się cieszę, że to Pani ulubiony chleb 🙂 Oczywiście można go piec w różnych formach, ważniejsze są proporcje, a nie kształt.
      Pozdrawiam serdecznie.

  • Marta 2 listopada 2012 o 20:41

    Mam pytanie, czy puree z dyni należy przełożyć na sito aby odciekła woda, bo ciasto wychodzi mi trochę za miękkie? Pozdrawiam

    • Tosia 3 listopada 2012 o 10:45

      Ja nie przekładałam na sito, ale to wszystko zależy od dyni, z której przygotowuje się puree. Użyłam dyni hokkaido, która nie jest zbyt wodnista. Jeśli w przypadku Pani puree jest taka potrzeba, to oczywiście może Pani odsączyć je lub zmniejszyć trochę ilość puree w chlebie.
      Pozdrawiam.

  • Marta 27 października 2012 o 10:45
    Ocena:

    Witam!
    Upiekłam wczoraj ten chlebek, jest pyszny. Dzisiaj rośnie mi następny. Fantastyczne przepisy. Dziękuję.

  • Iwona 10 września 2012 o 13:48
    Ocena:

    Witam.Czy ten sam chlebek mogę zrobić na drożdzach a nie na zakwasie?

    • Tosia 10 września 2012 o 13:53

      Witam.
      Ten chlebek przecież piecze się z wykorzystaniem drożdży 🙂 Czy miała może Pani na myśli to, czy da się go upiec na zakwasie?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej