Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Dynię (u mnie piżmowa) kroimy w kostkę, wrzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy oliwą i zapiekamy 30 minut w 200 stopniach. Cebule obieramy i siekamy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę świeżo mielonego pieprzy. Podsmażamy, aż będzie szklista.
mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy sól, drożdże, kawałki pieczonej dyni i zawartość patelni z podsmażoną cebulą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy ręką wierzch i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięty chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 27-30 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej