Chałka kojarzy się głównie ze słodkimi wypiekami, ale przecież można ją także upiec na słono. Zamiast masła dodałam do ciasta puree ziemniaczane, które ciekawie wpłynęło na jej konsystencję. Przemyciłam też dla serowego posmaczku tarty parmezan, a z wierzchu posypałam makiem.
Ziemniaczana chałka już sama w sobie jest wariactwem, dlatego dodatkowo jeszcze uformowałam ją trochę inaczej niż zwykle. Tworząc jej okrągłą wersję.
5*
Chałka wyszła pyszna i puszysta ? I formowanie nie było wcale takie skomplikowane. Nie podałaś w przepisie ile należy dać oliwy (ja zrobiłam to intuicyjnie) i wkradł się błąd w pkt. 8, nie posypujemy płatkami migdałowymi tylko makiem ?
Rzeczywiście, a chodziło o 3 łyżki oliwy 🙂
Cieszę się, że mimo wszystko się udała!
Pozdrawiam
Jaka ona piękna ? Będę na dniach robić. Apetyt wzrósł od samego patrzenia.