Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól, puree ziemniaczane, oliwę, parmezan, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części i robimy wałeczki. Układamy trzy pasma pionowo na stole i trzy pasma poziomo, krzyżując je z poprzednimi.
formowanie
2 min
formowanie
4. Bierzemy pasma z góry i układamy je równolegle do pionowych pasm dolnych.
formowanie
3 min
formowanie
5. Podnosimy prawe poziome pasmo, przekładamy je pod pionową grupą dolną, następnie nad pionową grupą świeżo dołożonych trzech pasm dolnych i układamy równolegle do pasm lewych poziomych. Trzy pasma poziome z góry, przekładamy nad pozostałymi trzema pasmami poziomymi i dołączamy je równolegle do pas dolnych pionowych.
formowanie
2 min
formowanie
6. Składamy końce czterech grup razem i łączymy je w jedno. Końce chałki z jednej strony podkładamy nad środek bochenka, następnie bierzemy końce z drugiej strony i również dołączam je na środek, lekko dociskamy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
7. Odwracamy całość i otrzymujemy okrągłą chałkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut
pieczenie
30 min
pieczenie
8. Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem, posypujemy parmezanem, makiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 17 listopada 2017 o 17:14
    Ocena:

    5*

  • Majka 17 listopada 2017 o 17:12

    Chałka wyszła pyszna i puszysta ? I formowanie nie było wcale takie skomplikowane. Nie podałaś w przepisie ile należy dać oliwy (ja zrobiłam to intuicyjnie) i wkradł się błąd w pkt. 8, nie posypujemy płatkami migdałowymi tylko makiem ?

    • Tosia 19 listopada 2017 o 20:16

      Rzeczywiście, a chodziło o 3 łyżki oliwy 🙂
      Cieszę się, że mimo wszystko się udała!
      Pozdrawiam

  • Majka 15 listopada 2017 o 13:42

    Jaka ona piękna ? Będę na dniach robić. Apetyt wzrósł od samego patrzenia.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej