Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Wszystkie suche składniki ciasta dajemy do miski. Dosypujemy drobno posiekany koperek i dolewając letnią wodę i jogurt zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. W zależności od jakości mąki, czas wyrabiania może się różnić.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na bułeczki jogurtowo-koperkowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki układamy na blaszce i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki jogurtowo- koperkowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C. Bułeczki pieczemy przez około 15-20 minut, na złoty kolor.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Beczinda 25 listopada 2013 o 12:40
    Ocena:

    Bardzo dobry pomysł! Zrobiłam wczoraj i jogurtowo-koperkowe i jogurtowe-pietruszkowe z tego przepisu – wyszyły genialnie! Zdjęcie na moim blogu. Chrupiąco pozdrawiam 🙂

  • Wiesia 13 maja 2013 o 18:02

    Udały się bułeczki!

  • Wiesia 8 maja 2013 o 20:18

    Witam! Właśnie mam w piecyku bułeczki z koperkiem!!!!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Omega 3
Wariant OMEGA 3 z ziaren rzepaku to nowy produkt o delikatnej, kremowej konsystencji i świetnym smaku.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej