Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj mąkę z drożdżami i solą. Koperek poszatkuj i dodaj do mieszanki. Dodaj do całości również jogurt i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Dolewaj i zagniataj ciasto rękami aż osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się przyklejało do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon, pokrój go na 5 równych części i z każdej części uformuj bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut aby bułeczki urosły.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 15-20 minut aż lekko zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do nich ciasto.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Beczinda 25 listopada 2013 o 12:40
    Ocena:

    Bardzo dobry pomysł! Zrobiłam wczoraj i jogurtowo-koperkowe i jogurtowe-pietruszkowe z tego przepisu – wyszyły genialnie! Zdjęcie na moim blogu. Chrupiąco pozdrawiam 🙂

  • Wiesia 13 maja 2013 o 18:02

    Udały się bułeczki!

  • Wiesia 8 maja 2013 o 20:18

    Witam! Właśnie mam w piecyku bułeczki z koperkiem!!!!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej