Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 12-14 godzin.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Następnego dnia gotujemy bób, kaszę jaglaną i ciecierzycę/soczewicę, studzimy. Bób oraz ciecierzycę miksujemy malakserem, aby je odrobinę rozdrobnić. Uważamy jednak, aby masa nie wyszła zbyt gładka.
wyrabianie
wyrabianie
3. Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie dodajemy kaszę, zmiksowane warzywa strączkowe. Dosypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto ręką, drewnianą łyżką lub mikserem. Po kilku minutach otrzymamy delikatnie lepkie i zwarte ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
4. Podsypujemy je resztą mąki, formujemy okrągły bochenek i wkładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką (lub przekładamy do keksówki). Koszyk przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik nastawiamy na 230 stopni, na dnie możemy postawić miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu, aby naparować piec. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę (lub wkładamy do piekarnika keksówkę z ciastem). Nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 17 godz 40 min
Czas wyrastania: 17 godz
Czas wypieku: 40 min